Concediu spontan pentru angajaţi. Tendințe noi pe piața muncii

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Angajați care au lucrat ore suplimentare în pandemie au primit zile libere. Concediul spontan, o tendință pe piața muncii. 

O nouă tendinţă îşi face simţită prezenţa pe piaţa muncii: zilele de concediu spontane. După orele în plus de muncă, angajaţii primesc cu braţele deschise concedii spontane, scrie Mediafax.

Acordate de companii pentru a compensa orele de muncă peste program frecvente în pandemie, zilele de concediu spontane sunt considerate mană cerească de angajaţi şi sunt văzute drept un cadou bine-meritat de la angajatori.

Specialiştii sunt de părere că astfel de zile de concediu date angajatilor „din senin” pot duce la creşterea eficienţei acestora.

Discuții la nivelul multinaționalelor

Sorina Faier, specialist în HR, consideră ca aceste concedii spontane ar fi ceva ce trebuie implementat: „Există discuţii la nivelul multinaţionalelor mai ales, dar şi al companiilor mari româneşti. Sunt unele domenii care efectiv sunt epuizante şi mulţi dintre angajaţi au perioade în care aproape ajung la burnout. O zi liberă spontană sau două sau trei ca bonus sunt extrem de bine-venite”.

Avocatul Costel Gîlcă spune că nu ar trebui să comparăm legislaţia din Statele Unite ale Americii cu cea europeană sau românească în ceea ce priveşte concediile spontane.

„Gândiţi-vă că în acest moment dăm un concediu fără plată la 3.000 de oameni timp de o lună. Vă daţi seama cât profit se face? Legislaţia din România şi nici cea de la nivel european nu permit aceste aşa numite concedii spontane”, explică avocatul.

Ce spun antreprenorii

„Nimeni nu poate să conducă sau să construiască o afacere cu surprize de genul acesta peste noapte. Avem destule în mod normal ca business, dar apoi dacă se mai schimbă şi cadrul macro-economic ... În momentul de faţă cred că avem tot ce ne trebuie pentru a implementa acest lucru”, a declarat șeful unei firme IT, Bogdan Putinică.

Totul a început în Georgia, Statele Unite ale Americii, unde o companie a constatat, în urma aplicării unor chestionare, că starea de bine a angajaţilor poate fi îmbunătăţită printr-o astfel de măsură.

Ulterior, compania LinkedIn a acordat o săptămână de concediu spontan propriilor angajaţi pentru ca aceştia să se întoarcă în câmpul muncii cu forţe proaspete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel