Comori antice, descoperite într-un sit aruncat în aer de Statul Islamic

foto cu caracter ilustrativ
foto cu caracter ilustrativ

După ce a fost aruncată în aer o moschee, cercetătorii au descoperit mai multe comori antice. 

O echipă de arheologi germani a explorat un palat antic din Irak la care a putut avea acces doar după ce zona a fost aruncată în aer de militanţi ai grupării teroriste Statul Islamic, relatează marţi DPA, scrie Agerpres. 

"Extremiştii au provocat o mare distrugere, dar din această cauză am reuşit să obţinem informaţii", a declarat Peter Miglus, profesor de arheologie la Universitatea din Heidelberg.

Moschee aruncată în aer

În vara anului 2014, susţinătorii grupării Statul Islamic au capturat oraşul Mosul din nordul Irakului şi ulterior au aruncat în aer o moschee situată pe o colină, deasupra mormântului profetului Iona (Jonah/Yunus).

Edificiul religios fusese construit deasupra un palat militar din timpul Imperiului Asirian.

După explozie, militanţii Statului Islamic IS au început să sape un sistem de câteva sute de metri de tuneluri sub dărâmături, a explicat Miglus.

Când forţele de securitate irakiene au redobândit controlul asupra oraşului, în 2017, tunelele au fost conservate - şi odată cu ele şi accesul la palatul militar.

Cercetătorii au început explorarea sit-ului

La cererea autorităţii pentru antichităţi din Irak, cercetătorii din cadrul Universităţii din Heidelberg au început să exploreze acest sit.

Oamenii de ştiinţă au descoperit comori arheologice rare în tunele. În interiorul sistemului de tuneluri ei au dat peste camera tronului din palatul militar, care avea odată aproximativ 55 de metri lungime. "Palatul este parţial bine conservat", a spus Miglus.

Statul islamic a distrus numeroase vestigii arheologice în timpul perioadei în care a controlat zone extinse din Irak şi Siria. La sud de Mosul, militanţii au aruncat în aer un palat asirian vechi de aproximativ 3.000 de ani din fostul oraş regal Nimrud. Ca şi în alte cazuri, ei au vrut să distrugă tot ceea ce considerau că sunt locuri ale "necredincioşilor". Mai presus de toate, ei resping orice formă de venerare a sfinţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel