Comisia Electorală Independentă și Ministerul Păcii au fost dizolvate în Afganistan

Imagine cu rol ilustrativ Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ Pixabay

Talibanii au reușit să dizolve Comisia Electorală Independetă a Afganistanului.

Talibanii au dizolvat Comisia Electorală Independentă (IEC) a Afganistanului, înfiinţată în timpul regimului precedent şi însărcinată cu organizarea alegerilor, a anunţat un purtător de cuvânt al regimului islamic, potrivit căruia "nu mai este nevoie" de comisie, informează Agerpres.

În afară de IEC, talibanii au ordonat de asemenea, săptămâna aceasta, dizolvarea Comisiei pentru Plângeri Electorale (ECC) şi a două ministere, cel pentru Pace şi cel pentru Afaceri Parlamentare.

Talibanii anunță că restabilesc ministerele și comsiile „dacă se simte nevoia”

"Deocamdată, nu avem nevoie ca aceste două ministere şi aceste comisii să existe şi să funcţioneze. Dacă se va simţi nevoia, Emiratul Islamic (numele dat talibanilor regimului lor) ar putea să le restabilească", a declarat Bilal Karim, adjunct al purtătorului de cuvânt al talibanilor. IEC a fost înfiinţată în 2006, la câţiva ani după prăbuşirea precedentului regim taliban (1996-2001). Rolul său era de a organiza şi superviza alegerile. Cu acest titlu, IEC şi angajaţi ai săi erau vizaţi în mod regulat de atentate întreprinse de talibani.

Talibanii au preluat din nou puterea pe 15 august, răsturnând guvernul precedent susţinut de SUA şi de aliaţii lor, în timp ce trupele străine îşi încheiau retragerea grabnică din Afganistan, după doi ani de prezenţă. La scurt timp după ce au preluat puterea, talibanii au înlocuit deja Ministerul pentru Afacerile Femeilor prin temutul Minister pentru promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului.

Hamid Karzai a pledat în favoarea talibanilor

Fostul președinte afgan Hamid Karzai a părăsit țara odată cu instaurarea talibanilor la putere, grupare pentru care, în prezent, face lobby în fața comunității internaționale. 

Fostul președinte al Afganistanului, Hamid Karzai, consideră că acum este timpul când comunitatea internațională ar trebui să colaboreze cu talibanii, pentru a împiedica milioane de oameni să moară de foame, relatează CNN. 

Într-un interviu exclusiv cu Becky Anderson de la CNN, Karzai a spus că țările occidentale și nu numai trebuie să acorde prioritate obținerii de ajutor atât de necesar afganilor și, deocamdată, să lase deoparte neîncrederea față de talibani. „Realitatea de pe teren este că talibanii sunt acum autoritățile de facto din țară”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel