Colaborare Ministerul Justiției-Facultatea de Drept. Vezi despre ce este vorba

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti să se pronunţe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale, a declarat, joi, ministrul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior.

  'Există şi subzistă de ani de zile multiple dezbateri, poate chiar neînţelegeri, cu privire la unele ramuri ale dreptului nostru, cu privire la ordinea noastră juridică, mă refer în special la dreptul penal şţi dreptul procesual. Aceste clarificări necesare nu pot fi găsite fără implicarea celor mai buni dintre jurişti. Cred că, în acest delicat moment, înaintea unor previzibile dezbateri în Parlamentul României, aportul unor jurişti eminenţi care se află astăzi în această aulă ar putea fi salutar pentru găsirea celor mai bune redactări de texte fundamentale pentru ordinea de drept. Voi căuta acest suport în formule de consultare care să nu tulbure munca atât de importantă de cercetare şi de predare. Ministerul Justiţiei va propune Facultăţii de Drept din Bucureşti să se pronunţe consultativ asupra proiectelor sale legislative fundamentale', a spus Predoiu.



Insatisfacție în privința legilor și a aplicării lor




El a arătat că există o insatisfacţie în privinţa legilor şi a aplicării lor, dar, printr-o muncă raţională, 'se va putea scoate la capăt'. 'În ciuda insatisfacţiilor pe care, pe de o parte magistraţii le au faţă de calitatea legii, pe de altă parte, poate mai puţin întemeiat, parlamentarii o au faţă de mersul justiţiei, iar cetăţenii le au şi faţă de legi şi faţă de judecăţi de prea multe ori, îmi exprim încrederea că o vom scoate la capăt împreună treptat, printr-o muncă raţională, atât în Parlament, cât pe tărâmul aplicării legilor, o muncă ce va dura, probabil, ani de zile. Alternativa la regula de drept este haosul social şi abisul civilizaţional, iar noi, cei care facem din drept şi respectarea dreptului lumina care scaldă libertăţile şi pacea socială şi internaţională, avem o datorie de la care nu putem abdica: aceea de a apăra dreptul în faţa ignoranţei şi arbitrariului', a mai spus Predoiu.





Facultatea de Drept din București, cea mai bună din țară




Decanul Facultăţii de Drept Bucureşti, Flavius Baias, a evidenţiat faptul că absolvenţii acestei facultăţi s-au dovedit a fi cei mai buni din ţară. 'Am păstrat examenul de admitere fără ca aceasta să afecteze atractivitatea în rândul elevilor de liceu care, după promovarea examenului de licenţă, s-au dovedit cei mai buni absolvenţi de drept din ţară. Sunt între 25% şi 35% dintre cei admişi la Institutul Naţional al Magistraturii şi 40% - 49% din cei admişi în profesia de avocat sunt foştii noştri studenţi, iar carierele lor de excepţie ale acestora au confirmat ulterior calitatea pregătirii lor în Facultatea de Drept', a spus acesta.

El a menţionat şi participarea studenţilor la concursurile internaţionale şi trofeele obţinute în ultimii ani. 'Este o consecinţă firească a calităţii corpului didactic din facultatea noastră, cei mai buni jurişti din ţară. Dincolo de activitatea didactică, de cercetare ştiinţifică materializată în lucrări fundamentale pentru dreptul românesc, colegii noştri au fost, singur sau împreună cu alţi practicieni de drept, autorii unor acte normative fundamentale: Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală', a mai spus Baias.





160 ani de învățământ juridic în România





Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a subliniat că sunt date şi statistici care arată poziţia de lider a Facultăţii de Drept Bucureşti în învăţământul juridic superior. 'Sărbătorim 160 de ani de învăţământ juridic în Facultatea de Drept. În cei 160 de ani, prin competenţa generaţiilor de profesori, prin munca asiduă a generaţiilor de studioşi, prin prezenţa unor eminenţi absolvenţi în viaţa politică şi socială a ţării, Facultatea de Drept din Bucureşti a câştigat un prestigiu remarcabil, fiind recunoscută astăzi drept cea mai importantă facultate din ţară', a mai spus Dumitru.






Aprecieri internaționale pentru domeniul învățământului juridic din România



Ambasadoarea Republicii Franceze în România, Michele Ramis a subliniat cooperarea între Franţa şi România în domeniul învăţământului juridic, referindu-se şi la faptul că România a adoptat Codul civil francez. 'Statul de drept este un fundament al statului democratic, garantul valorilor europene de apărare a justiţiei, ale drepturilor individuale, este un instrument contra abuzurilor şi formarea studenţilor în această disciplină fundamentală pentru un stat, ceea ce reprezintă misiunea dumneavoastră, este o mare responsabilitate', a transmis Michele Ramis.

'O instituţie de învăţământ ce a rezistat şi s-a afirmat pe parcursul a 16 decenii este o instituţie vrednică de toată cinstea şi demnitatea. Dacă am face acum bilanţul activităţii facultăţii ar trebui să evocăm un număr covârşitor de generaţii de studenţi şi reprezentanţi ai mediului academic, cercetători ştiinţifici care prin muncă asiduă viziune şi spirit creativ au făcut din Facultatea de Drept un reper al sistemului juridic românesc şi o carte de vizită a Universităţii Bucureşti', a afirmat şi ambasadorul Republicii Moldova în Româna, Mihai Gribincea.

În perioada 21- 22 noiembrie 2019, Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti organizează o serie de activităţi dedicate sărbătoririi a 160 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, a fost proiectat un film despre Facultatea de Drept, a fost lansat un timbru şi o medalie aniversară, precum şi 'Albumul decanilor 1859-2008', lucrare dedicată celor care au condus destinele facultăţii în această perioadă, conform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel