Cimitire private. Parlamentarii puterii amână privatizarea

Senatorii PSD răspund  în regim de urgență la  solicitarea Bisericii  în ceea ce priveşte cimitirele private. Ei au adoptat un proiect care amână aplicarea legii care dă liber privaţilor să administreze cimitire, până la finalul anului viitor.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a solicitat, la începutul lunii spetembrie, Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a Legii nr. 102, privind cimitirele, după ce legea fusese publicată în Monitorul Oficial și trebuia să intre în vigoare la 9 octombrie. .

Unul dintre motivele de îngrijorare se referă la "instabilitatea cimitirelor deţinute de operatori economici, asociaţii sau fundaţii" şi faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat "în gestiunea unor entităţi efemere şi fără responsabilitate comunitară". De asemenea, Sfântul Sinod atenţionează asupra riscului permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, în condiţiile inexistenţei obligaţiei de a crea sectoare confesionale în acestea, aşa cum au obligaţia autorităţile publice locale şi cultele în cimitirele pe care le deţin, informează rtv.net.

Citește și: Legea cimitirelor. Sinodul BOR solicită Parlamentului şi Guvernului amânarea intrării în vigoare a legii

O altă problemă este "transformarea comunelor şi oraşelor şi, implicit, a bugetelor locale, în garanţi pentru cimitirele private din cuprinsul lor, întrucât preiau cimitirele private în cazul falimentului operatorului economic şi al dizolvării asociaţiei sau a fundaţiei, fără a se stabili clar dacă, odată cu transmiterea cimitirului, sunt transmise şi eventuale datorii".

Alt motiv de îngijorare se referă la condiţiile pentru desfiinţarea cimitirelor înainte de trecerea a 30 de ani de la ultima înhumare, care "sunt mai permisive decât cele pentru desfiinţarea cimitirelor după 30 de ani de la ultima înhumare şi nu mai cuprind obligaţia existenţei unor motive temeinic justificate sau a avizului cultului, ci doar avizul sanitar".

De asemenea, Sfântul Sinod atrage atenţia că nu sunt reglementate în niciun fel obligaţiile persoanei care solicită deshumarea osemintelor după trecerea a şapte ani de la înmormântarea defunctului de a nu distruge sau profana aceste oseminte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel