Revoltă la Hong Kong: China nu permite alegeri democratice

Comitetul Permanent al Congresului Popular din China a votat duminică pentru schimbarea modului în care Hong Kong își alege șefului executivului, stabilind că doar persoanele aprobaate de Comitet au voie să candideze, transmite CNN.

Doar doi sau trei candidați patrioți vor avea permisiunea să candideze, iar nominalizările deschise sunt exclude, precizează Al Jazeera.

Un înalt oficial chinez a spus că toți candidații trebuie "să iubească țara și Hong Kongul". 

Actualul lider al orașului insistă că decizia reprezintă un pas în direcția bună. 

Lista celor zece aliați ai Rusiei. De Ce stă China pe margine în problema ucraineană

"Majoritatea cetățenilor din Hong Kong, cei cinci milioane calificați pentru a-l alege pe noul șef al Executivului la scrutinul din 2017, vor putea să-și exprime votul", spune liderul executivului din Hong Kong, Leun Chun-ying.

Hong Kongul este o fostă colonie britanică revenită sub conducerea Chinei în 1997 sub formula "O țară, două sisteme". De jure, Hong Kongul beneficiază de autonomie sporită și posibilitatea organizării unui sufragiu universal.

Ultima decizie a autorităților chineze i-a revoltat însă pe reprezentanții mișcării Occupy Central. De câteva săptămâni, protestatarii au ieșit în stradă pentru a cere alegeri la care să poată participa oricine dorește, fără aprobare prealabilă a Comitetului din Beijing.

Activiștii pentru democrație susțin într-un mesaj postat pe site-ul organizației că "sufragiul universal autentic include dreptul de a alege și de a fi ales. "Decizia Comitetului îi privează pe oamenii cu viziuni politice diferite de dreptul de a candida și de a fi aleși prin impunerea unor restricții nerezonabile", spun activiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel