China, în pragul unei schimbări la conducerea Partidului Comunist

china
china

După alegerile prezidențiale din SUA, China se pregătește pentru cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist care va începe, joi, 8 noiembrie. Chinezii așteaptă o schimbare de ștafetă la conducerea acestei puteri care țintește preluarea primului loc în cadrul economiei mondiale.

În China, structura Partidului Comunist seamănă cu o piramidă. Baza e o masă de 3.000 de delegați la Congresul Național al Partidului. Deasupra acestora se află Comitetul Central format din 200 de membri peste care se ridică Biroului Politic. Iar deasupra biroului politic se află nouă lideri, puternicii Chinei. E un comitet care cuprinde pe cei care conduc și pe cei care urmează să conducă.

Potrivit mas-media din Hong Kong, viitorul Comitet Permanent va avea doar şapte membri, cu doi mai puţin decât acum, mai conservatori decât se preconiza. O informaţie care îi determină pe analişti să pună la îndoială speranţele unor profunde reforme politice, dar cu o miză mai mare pe concentrarea eforturilor în domeniul economic şi pe un răspuns pe revendicările sociale. Alături de viitorii lideri, Xi Jinping şi Li Keqiang, menit să devină prim-ministru, vor sta Zhang Dejiang, Yu Zhengshen, Zhang Gaoli şi Wang Qishan, potrivit paginii online a Mirror Books şi South China Morning Post.

  În acest caz este vorba de o mână de oameni care îi vor debarca pe 'prinţii roşii' /fiii celor care au luptat alături de Mao/ din vârful celei de-a doua puteri mondiale. Majoritatea aparţin aripii conservatoare a PC Chinez şi sunt apropiaţi ai fostului lider Jiang Zemín, în vârstă de 86 de ani. Desemnarea acestor politicieni, a căror confirmare se va face la finalul congresului extraordinar, ilustrează marea influenţă pe care o menţin liderii în vârstă, cu Jiang Zemin în frunte. Şi arată că cel care a fost omul forte al Chinei, între 1989 şi 2002, şi-a impus candidaţii înaintea celor pe care încerca să-i plaseze actualul secretar general, Hu Jintao, aplicându-i o înfrângere usturătoare actualului preşedinte chinez.

 Lor le va reveni responsabilitatea de a răspunde cererilor unei societăţi de 1, 350 de miliarde de persoane tot mai exigentă cu liderii ei, de la care aşteaptă soluţii la problemele lor tot mai copleşitoare. Stăvilirea valului de nemulţumire şi neîncrederea chinezilor faţă de Partid va fi una din principalele provocări pe care le va înfrunta noua conducere.

Potrivit lui  Deng Yuwen, director al revistei Study Times, partidul se confruntă cu o criză de legitimitate impulsionată de incapacitatea de a frâna decalajul, tot mai mare mai mare, dintre bogaţi şi săraci. O situaţie care alimentează nemulţumirea socială, vizibilă prin creşterea numărului de manifestaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel