Chiliman și Piedone fac aceleași greșeli în lupta cu Udrea ca Tăriceanu și Geoană, în lupta cu Băsescu

elena udrea, turul doi
elena udrea, turul doi

Prin lansarea dezbaterilor asupra „Legii Capitalei”, Elena Udrea a declanșat un adevărat război în București. Bătălia se duce pe bloguri, în mass media sau pe rețele de socializare. Mai nou, cele două tabere au ridicat corturi de campanie în piețe și au atârnat bannere în intersecții.  Opoziția demonstrează că nu a învățat nimic din eșecurile pe care le-a înregistrat succesiv în ultimele trei cicluri electorale, iar Oprescu a pierdut șansa de a conduce ostilitățile, rămânându-i doar rolul de mediator al conflictului. Piedone și Chiliman fac, în lupta cu Elena Udrea, aceleași greșeli pe care Tăriceanu sau Geoană le-au făcut în lupta cu Băsescu. Centrarea discuțiilor pe bani (așa cum traduce lumea obișnuită tema fondurilor publice), abordarea din perspectiva primarilor de sector și demonizarea adversarului  sunt armele la care au recurs cei doi, în vreme ce Udrea abordează tema din perspectiva bucureștenilor.

PNL-PC au picat  în cursa întinsă de PDL, când a propus desființarea posturilor pe care se află Chiliman și Piedone.  Elena Udrea și imaginea PDL au de câștigat, pentru că se asociază temei reformei, a eficienței în administrație. Unificarea sectoarelor și votul uninominal pentru consilieri promit o relansare a marilor proiecte, în beneficiul cetățenilor, în vreme ce oponenții, Chiliman și Piedone, pot fi portretizați drept oamenii propriilor interese, care se agață de scaune și de fondurile pe care le dirijează. 

 

Cum profită PDL de Legea Capitalei

„PDL nu are șanse la Capitală, din perspectiva sondajelor din acest moment. Nici pentru funcția de primar general, nici pentru primari de sectoare. Deci, ar putea rămâne fără nimic, căci Liviu Negoiță și Cristian Poteraș au pierdut foarte mult din popularitate. Cu alte cuvinte, va da mult mai bine pentru PDL pierderea unei singure primării, cea generală, decât pierderea a șapte primării, cea generală plus încă șase”, susține politologul Alfred Bulai.

„Elena Udrea este de fapt ținta atacului Opoziției şi nu Legea capitalei. Mai important este iniţiatorul proiectului, nu conţinutul ei. Prin referendumul pe care îl propun PNL-PC, Elenei Udrea i se fac mai multe servicii de către Opoziţie. Prima, şi cea mai evidentă, este aceea că agenda publică este iarăşi ocupată de un lider PDL. Subiectul agendei publice a Bucureştilor redevine Elena Udrea şi abia apoi proiectul său. Prea puţini se vor grăbi să citească proiectul, toţi ştiu însă numele iniţiatorului şi a celui care a născut controversa. În precampanie, echipei de comunicare portocalii îi va fi foarte usor să argumenteze că  PDL a intenţionat şi a luptat pentru reformarea a administraţiei publice, dar a fost blocată de grupările de interese PSD-PNL-PC, eventual și Sorin Oprescu”, este de părere lector dr. Antonio Momoc, expert în comunicare politică.

Televiziunile îl promovau pe Băsescu, chiar dacă îl criticau

 „Ocuparea agendei publice şi a agendei media este o strategie de succes jucată de PDL. Subiectul public este Elena Udrea, așa cum subiectul, înainte şi în timpul alegerilor prezidenţiale din 2009, obişnuia să fie Traian Băsescu. În 2009, Antena 3 şi Realitatea au făcut un mare serviciu lui Traian Băsescu, chiar şi atunci când îl criticau. Subiectul era întotdeauna Traian Băsescu. Se vorbeşte prea puţin despre alternativă, despre ceilalţi lideri, despre mesajele lor sau despre soluţiile opoziţiei. Opoziţia este redusă la rolul de oponent.Toți ceilalți competitori vorbesc despre unul şi același subiect. Acum, subiectul e Elena Udrea. Iar asta o ajută enorm pe ea şi partidul, în perspectiva alegerilor pentru Primaria capitalei din 2012”, susține Antonio Momoc.

Sorin Oprescu, redus la rolul de moderator

„Sectoarele nu trebuie desfiinţate neapărat, se poate lucra şi în această formulă”, este de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta a pierdut inițiativa în Capitală, ceea ce reduce din avantajul pe care îl avea. „Oprescu are ca atu că este primar în funcție și că are multe proiecte în curs de finalizare, pe care le poate folosi ca arme electorale. Ce mai poate face acum? Să se ofere ca mediator între cele două tabere, ca organizator al referendumului, în calitatea sa de primar al Bucureștiului. Însă, cei care au de pierdut sunt Chiliman și Piedone, care pierd din popularitate și din imagine. În funcție de rezultatul referendumului, pot pierde și sforile primăriei pe care o conduc în acest moment”, este de părere politologul Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel