Cel mai iubit președinte se RETRAGE. ”Mă OBLIGĂ, cu mult REGRET”

Unul dintre cei mai iubiți președinți din lume a anunțat că se retrage din viața politică.

Este vorba despre Jose "Pepe" Mujica, fost preşedinte al Uruguayului (2010-2015) şi personalitate marcantă a stângii latino-americane. El a anunţat marţi că se retrage din viaţa politică, renunţând la 85 de ani la unicul său mandat de senator, informează Agerpres, citând AFP. Pandemia de coronavirus a grăbit decizia fostului preşedinte din cauza faptului că suferă de o boală imunitară.

"Această situaţie mă obligă, cu mult regret pentru profunda mea vocaţie politică, să vă cer să luaţi act de demisia mea", a declarat Mujica în faţa Senatului, unde a fost reales în 2019. "Plec recunoscător, cu numeroase amintiri şi o profundă nostalgie. Pandemia m-a aruncat afară", a spus el.

Fost membru de gherilă, cu discurs spontan, fără limbaj de lemn şi adesea polemic, "Pepe" Mujica a devenit celebru în întreaga lume după ce a reuşit să facă adoptate măsuri progresiste în această ţară latino-americană: dreptul la avort, căsătoria între persoane de acelaşi sex sau legalizarea canabisului, o premieră mondială în 2013.

"Cel mai sărac președinte din lume"

Jose Mujica este cunoscut de o lume întreagă ca fiind "cel mai sărac preşedinte din lume". Acest supranume i-a fost dat după ce politicianul a decis să își doneze 90% din salariu. El a trăit mereu exact ca oamenii simpli. Nu a avut niciodată gărzi de corp, a stat la semafor, a mers la magazin ca oricare om simplu, chiar dacă a deținut o funcție mare în stat. Mujica a refuzat să stea în reședința prezidențială și a preferat să locuiască la marginea capitalei. A arat pământul cu tractorul, a lucrat în gospodărie alături de soția sa și crescut câțiva maidanezi. Toate aceste lucruri l-au făcut să fie unul dintre cei mai iubiți președinți.

Povestea lui Jose Mujica, considerat de mulți drept cel mai "cool" președinte, este însă și mai fascinantă. În tinerețe, a făcut parte din trupele de guerila și a fost împușcat de șase ori. A fost închis timp de 14 ani, condițiile de detenție fiind extrem de dure. De altfel, el a spus de nenumărate ori că închisoarea i-a schimbat viața. A fost eliberat în 1985, când a intrat în politică. A fost membru al Parlamentului, apoi ministru al Agriculturii și, în perioada 2009-2015, preşedinte al Uruguayului, iar ulterior senator. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel