Ce spune Cristian Mungiu despre parodierea sa în Franța

Cristian Mungiu a comentat, pentru Mediafax, parodierea sa în emisiunea franceză "Les Guignols de l'Info".

Regizorul român Cristian Mungiu crede că nu este cazul ca românii să considere că francezii îi detestă în general, susținând, totodată, că realizatorii TV s-au folosit de "stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică".

"Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în acelaşi păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii - în general - ne detestă sau ne nedreptăţesc: prezenţa mea în juriul Festivalului de la Cannes, distincţia pe care urmează să o primesc în zilele următoare din partea statului francez şi, nu în ultimul rând, faptul că filmele mele sunt, totodată, difuzate de Canal+ demonstrează contrariul", a răspuns Cristian Mungiu solicitării Mediafax de a comenta faptul că el şi Steven Spielberg au fost parodiaţi într-o emisiune de satiră cu marionete de pe Canal+, "Les Guignols de l'Info".

Mungiu recomandă prudență

"E vorba doar de folosirea într-o emisiune de umor a unui stereotip despre români – stereotip care nu ne face plăcere - şi cinste -, dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică. Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului - asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect. Cred că cineaştii - şi artiştii români în general - au contribuit substanţial în anii din urmă la echilibrarea balanţei în privinţa ştirilor despre România -, însă cum nici bunele, nici relele nu sunt pe deplin individuale sau colective - trebuie să încercăm fiecare dintre noi să schimbăm imaginea pe care o generăm în ansamblu - şi să rezolvăm problemele punctuale care sunt în responsabilitatea noastră. Şi e bine, cred - totodată - să avem grijă cum comunicăm public despre asemenea incidente - exista riscul ca prin popularizarea şi comentarea lor nefericită să provocăm un prejudiciu mai mare decât a provocat incidentul însuşi", a comentat cineastul.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să sesizeze - la propunerea preşedintelui CNA, Laura Georgescu - Conseil supérieur de l'audiovisuel (CSA) din Franţa cu privire la emisiunea difuzată de Canal+, unii membri ai Consiliului nefiind însă de acord cu acest demers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel