Ce să faci dacă ai anvelope de iarnă cu indici de viteză mai mici decât cei menționați în cartea de identitate a vehiculului (CIV)

mașină
mașină

În rândurile de mai jos afli ce trebuie să faci dacă ai anvelope de iarnă cu indici de viteză mai mici decât cei menționați în cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Regulamentul (UE) nr. 458/2011 privind montarea anvelopelor prevede că, în cazul unei anvelope de iarnă, simbolul categoriei de viteză poate fi inferior inclusiv celui corespunzător vitezei maxime proiectate a vehiculului (dar nu mai mic decât Q – corespunzător vitezei maxime de 160 km/h).

În astfel de cazuri, utilizatorul trebuie sa amplaseze în interiorul vehiculului, într-un loc permanent vizibil pentru conducătorul auto, o etichetă de avertizare privind viteza maximă de rulare permisă de anvelopele pentru zăpadă montate. În consecință, un vehicul poate fi echipat cu anvelope pentru zăpadă, chiar și cu indici de viteză diferiți de cei aferenți anvelopelor de vară, fără a fi necesară evidențierea acestui fapt în CIV, cu respectarea cerințelor menționate mai sus.

În consecință, un vehicul poate fi echipat cu anvelope pentru zăpadă chiar și cu indici de viteză diferiți de cei aferenți anvelopelor de vară, fără a fi necesară evidențierea acestui fapt în CIV, cu respectarea cerințelor menționate mai sus.

VEZI ȘI: Amenzi usturătoare pentru cei prinşi fără cauciucuri de iarnă. Când trebuie montate

Luna noiembrie aduce vreme mai rece și primele semne de iarnă. În aceste condiții șoferii ar trebui să țină cont de echiparea corespunzătoare a mașinilor.

Codul Rutier prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără să fie specificată vreo dată anume.

Șoferii trebuie să se asigure, practic, că au maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, însă odată cu apropierea iernii probabilitatea să ruleze pe drumuri acoperite cu polei ori zăpadă este mai mare.

Pot fi amendați dacă rulează cu cauciucuri de vară pe asemenea drumuri.

Ce prevede Codul Rutier

Nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă constituie contraventie şi se sancţionează cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni. Citiți continuarea aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel