Politologii și specialiștii în imagine contactați de ziarul nostru au identificat riscurile și beneficiile pentru PDL și Traian Băsescu în urma celor două cutremure majore pe care le-au declanșat în ultimele zile: scandalul din vămi și demersul de înlocuire a premierului Boc cu un tehnocrat.
Experții ne-au declarat că impactul arestărilor din vămi asupra imaginii PDL este extrem de important. ”Băsescu a ținut să-și asume declanșarea operațiunilor, să se poziționeze ca luptătorul împotriva corupției etc, ne spune Alfred Bulai, profesor la Facultatea de Științe Politice a SNSPA. Era și o ocazie de a mai tempera tabăra lui Vasile Blaga, care începea să facă jocurile în partid. Evident că lucrurile au scăpat de sub control: publicul, care știe că numirile se fac politic, a identificat imediat PDL ca principalul profitor al rețelelor din vămi. Imaginea PDL a fost devastată și pe plan intern și extern.În momentul în care se discută că finanțarea campaniei electorale prezidențiale a fost făcută cu bani din vamă, avem o problemă gravă în UE. Când și-au dat seama că ei pierd, au transmis semnale de la cel mai înalt nivel pentru mușamalizarea scandalului. Președintele a spus că partidul este curat și că de vină sunt sindicaliștii. A dat indicații, a arătat cum trebuie citită ancheta. A intervenit și procurorul general ca să cauționeze PDL...dovadă că deranjul e mare. Ultima soluție pentru a ieși din acest scandal era să deschizi un nou front, să promiți, măcar, o schimbare majoră, la vârf. Așa că a început alimentarea presei cu informații, pe surse, despre demisia lui Boc. Operațiunea a fost devansată. Ideal, pentru ei, era să-l țină cât mai mult în funcție pe Boc și să aplice măsurile de schimbare/repoziționare cât mai aproape de alegeri. Nu le folosește, electoral vorbind, o schimbare în acest moment, deci singura explicație e legată de scandalul din vămi ”.
Este posibil ca unii susținători fanatici ai PDL să înghită povestea cu sindicaliștii-capi ai corupției, dar publicul neutru nu va putea fi păcălit, crede lectorul universitar Antonio Momoc, specialist în comunicarea politică. ”Este o strategie disperată, să dai vina pe alții, chiar dacă este limpede că tu erai la butoane, spune dl. Momoc. Nu va ține. sunt prea mulți cei dezamăgiți de guvernarea PDL. Astfel de diversiuni funcționează când ești pe un orizont de așteptare pozitiv, când oamenii, cum se spune, caută motive să te creadă, nu când te prăbușești, ca imagine”.
Ce imagine dă publicului operațiunea de înlocuire a lui Boc, cu ședințe desfășurate până la orele dimineții, cu o căutare disperată a unor tehnocrați și multe refuzuri? ”O ședință de peste 6 ore este chinuitoare, la nivel fizic, fără să mai luăm în calcul tensiunile, nervii, frustrările, ne spune psihologul Hanibal Dumitrașcu, profesor la Facultatea de Sociologie. ”Imaginea este una de criză, dublată de cea de eșec în găsirea unui înlocuitor. parcă toți fug de PDL, care este un pierzător sigur. Se clatină și mitul Băsescu, care e văzut ca lipsit de forță, incapabil să-și mai impună voința, având nevoie de ore sau zile de negocieri cu un partid care nu-l mai ascultă. E posibil ca toată tevatura să fi urmărit abaterea atenției de la alte probleme, sau să dea o speranță publicului, că ar putea scăpa de Boc. Cred că se va obține un rezultat contrar în ceea ce privește imaginea: au arătat o criză de autoritate internă și ne-au lăsat tot cu Boc”.
Antomio Momoc găsește, totuși, un aspect pozitiv în refuzul tehnocraților de a gira finalul mandatului PDL. ”Vor avea scuza de a explica de ce se agață de guvernare: iată, nimeni nu-și asumă salvarea țării, până și tehnocrații se dau la o parte, trebuie să ne sacrificăm etc. Ca urmare, rămâne Boc, ceea ce rezolvă problemele interne din PDL și evită riscurile din Parlament”, crede dl. Momoc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu