Președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, au invocat, în declarațiile de astăzi, Articolul 5 din Tratatul NATO.
"Doamna Vicepreședinte a reconfirmat, în cadrul discuțiilor noastre de astăzi, angajamentul deplin al Statelor Unite ale Americii pentru Articolul 5 – privind apărarea colectivă – al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe.
O spun cu foarte mare responsabilitate – NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toții dorim să îl evităm. Dar noi, ca Aliați – o spun alături de cel mai important Partener Strategic al nostru – nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.
Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, așa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră și datorită cărora fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale", a declarat Klaus Iohannis.
Părţile la Tratatul Atlanticului de Nord, au recunoscut că interesele comune de securitate şi apărare ale acestora presupun ca ele să fie pregătite pentru eventualitatea unui război.
Președintele american Joe Biden a invocat, joi seara, articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, în discursul în care a anunțat și sancțiunile economice extrem de dure adoptate de SUA ca răspuns la agresiunea militară declanșată de Rusia împotriva Ucrainei. Astfel, dacă Rusia nu se oprește strict la granițele Ucrainei, ar putea fi a doua oară în istoria NATO când se activează articolul 5, după atacurile din 11 septembrie 2011 asupra Americii, potrivit publicației Gândul.
Articolul 5 din tratatul NATO, semnat în Washington DC, pe 4 aprilie 1949, este un punct cheie al discuțiilor create de tensiunile dintre Ucraina și Rusia.
Articolul se referă la principiul de apărare colectivă. Garantează că resursele întregii alianțe pot fi folosite pentru a apăra un singur membru. Pe scurt art.5 din Tratatul Nord- Atlantic se poate rezuma la zicala: ”Toți pentru unul, unul pentru toți.” Cum SUA este cel mai mare și mai important membru al NATO, toate țările din alianță sunt sub protecția sa.
"Angajamentul SUA față de articolul 5 este absolut ferm. Noi luăm foarte în serios acest lucru și suntem gata să acționăm și să înțelegem că un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt în România să întăresc acest angajament și să mulțumesc poporului român. Pentru a demonstra angajamentul SUA am trimis recent batalionul Striker de 1.000 de militari, ceea ce duce la 2.000 de militari care sunt gata să apere flancul estic al NATO", a declarat vicepreședintele american Kamala Harris in cadrul întâlnirii de astăzi.
Art.5: Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți,a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat i toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.
Articolul 5 a fost invocat o singură dată în istorie: după atacurile din 11 septembrie 2011 asupra Americii. Drept rezultat, aliații NATO s-au unit pentru a invada Afganistanul, scrie CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu