Klaus Iohannis va beneficia de cea mai mare pensie și indemnizație acordată vreodată unui fost președinte al României.
Klaus Iohannis a anunțat oficial că își încheie mandatul de președinte al României pe 10 februarie 2025 printr-o demisie, punând capăt unei perioade de zece ani și trei luni în fruntea statului. Decizia sa vine în contextul unor tensiuni politice generate de inițiativa de suspendare, pe care Iohannis a criticat-o dur. Retragerea sa din funcție aduce în discuție veniturile de care va beneficia în calitate de fost șef de stat și nu numai.
După o carieră de 42 de ani, care a inclus atât activitatea de profesor de fizică, inspector școlar, cât și funcțiile de primar al Sibiului și președinte al României, Iohannis urmează să primească o pensie calculată pe baza veniturilor sale din învățământ și administrație. Anton Hadăr, președintele Federației „Alma Mater”, estimează că pensia sa va fi de aproximativ 8.500 de lei lunar, fără a include indemnizația prezidențială. Hadăr subliniază că, în primii ani de carieră, Iohannis avea un salariu redus, ceea ce influențează cuantumul pensiei sale de drept.
La începutul carierei sale, până când a obținut un post permanent, câștigurile erau destul de modeste. Chiar și în cadrul primăriei, veniturile nu erau foarte mari, iar astăzi salariile sunt mult mai bune. Dacă nu ar fi ajuns să ocupe funcția de președinte, ar fi avut o pensie mai mică, de 5-6.000 de lei, ca profesor de liceu, chiar și în cazul în care ar fi continuat ca inspector, a explicat Anton Hadăr.
Un indiciu clar privind retragerea definitivă din viața publică este faptul că postul său de profesor de fizică la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, unde a predat timp de mai multe decenii, a devenit disponibil. Acest post fusese rezervat atât în perioada în care a fost primar, cât și în timpul mandatelor sale prezidențiale, conform Digi24.
Pe lângă pensia de profesor, Iohannis va primi și cea mai mare indemnizație acordată vreodată unui fost președinte al României. Conform Legii 406/2001, această indemnizație reprezintă 75% din salariul net al președintelui în exercițiu. Având în vedere că, potrivit ultimei declarații de avere depuse în mai 2024, Iohannis a încasat un salariu net de 15.562 lei pe lună, el urmează să primească o indemnizație de aproximativ 11.000 de lei lunar.
Aceasta este cea mai generoasă sumă oferită până acum unui fost președinte al României. Spre comparație, Ion Iliescu și Emil Constantinescu primesc fiecare în jur de 5.000 de lei pe lună, iar Traian Băsescu a pierdut acest drept în urma deciziei justiției, care a confirmat colaborarea sa cu fosta Securitate, potrivit România TV.
Retragerea lui Klaus Iohannis marchează o nouă etapă în politica românească, iar discuțiile despre beneficiile sale financiare vor continua să fie un subiect de interes public.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News