Ce ar scrie, de fapt, la paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea. O sursă prezidențială vine cu anunțul ce îi înspăimântă pe ruși. Peskov: O minciună

Ce ar scrie, de fapt, la paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea. O sursă prezidențială vine cu anunțul ce îi înspăimântă pe ruși. Peskov: O minciună / Foto: Pixabay, de Sponchia
Ce ar scrie, de fapt, la paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea. O sursă prezidențială vine cu anunțul ce îi înspăimântă pe ruși. Peskov: O minciună / Foto: Pixabay, de Sponchia

O sursă prezidențială a spus ce ar scrie, de fapt, la paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea.

Publicația Novaya Gazeta Europa susține că al șaptelea paragraf al decretului semnat de Vladimir Putin privind mobilizarea generală se referă la posibilitatea de a recruta până la 1 milion de persoane. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat anterior că în timpul mobilizării parţiale anunţate în ţară, 300.000 de oameni vor fi chemaţi în serviciu. Totuși, după ce presa a observat că paragraful șapte al documentului este secretizat, au apărut diferite ipoteze despre ceea ce ar încerca să ascundă Kremlinul la acel punct.

Novaya Gazeta Europa scrie însă că are informația, de la o sursă din administrația prezidențială, potrivit căreia la acest paragraf scrie că până la un milion de ruși ar putea fi mobilizați. 

"Cifra a fost corectată de mai multe ori și, în final, s-au stabilit pe un milion",  a spus sursa publicației citate.

Cu o zi înainte, pe site-ul portalului de informații juridice a fost publicată o variantă scanată a decretului lui Vladimir Putin privind introducerea mobilizării parțiale în Rusia. Al șaptelea paragraf al decretului este desemnat "pentru uz oficial". Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a spus că articolul clasificat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

VEZI ȘI: Paragraful 7 din decretul lui Putin privind mobilizarea, marele secret al Kemlinului. Ce înseamnă "Pentru uz oficial"? Peskov: Nu îl pot dezvălui

În căutarea adevărului

Pentru a confirma aceste informații, Novaya Gazeta Europa a încercat să contacteze și autoritățile executive, care, de regulă, primesc textele integrale ale decretelor prezidențiale, inclusiv cele clasificate ca fiind "de uz oficial". Potrivit unor surse din mai multe ministere, aceștia nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor).

"Din accesul meu la MEDO, văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns de o placă", a spus directorul departamentului din unul dintre ministere.

Ce înseamnă "Pentru uz oficial"

Novaya Gazeta Europa subliniază că ștampila "Pentru uz oficial" este primul din nivelurile de documente clasificate, conform legislației Rusiei. Pentru dezvăluirea acesteia, spre deosebire de documentele clasificate ca "secrete", "deosebit de secrete" sau mai sus, de regulă, apare doar răspunderea disciplinară sau administrativă.

De la anunțul mobilizării, comisarii militari din cel puțin patru regiuni rusești au semnat ordine prin care se interzice cetățenilor obligați la serviciul militar să părăsească orașele lor. Cel puțin 1.386 de persoane au fost deja reținute la protestele împotriva mobilizării care au avut loc cu o zi înainte în toată țara, transmite OVD-Info.

Peskov: O minciună

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a numit declarația conform căreia decretul privind mobilizarea parțială din Rusia, semnat de Vladimir Putin, prevede posibilitatea mobilizării până la un milion de oameni drept minciună.

Dmitri Peskov a comentat aceste informații, după ce anterior mai multe instituții de mass-media din Rusia au relatat despre acest subiect, iar Interfax i-a solicitat o reacție purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin.

"Aceasta este o minciună", a spus Peskov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel