Căutătorii de trufe albe din Italia, îngrijoraţi de schimbările climatice

Creşterea temperaturilor globale îi îngrijorează pe căutătorii de trufe din Italia. 

Creşterea temperaturilor globale îi îngrijorează pe căutătorii de trufe din jurul oraşului italian Alba, unde cele mai bune trufe sunt mai valoroase decât aurul, informează AP, scrie Agerpres. 

Din cauza temperaturilor deosebit de ridicate din luna octombrie, opt din zece trufe descoperite de Carlo Olivero împreună cu câinele său dresat în găsirea trufelor au fost negre, ofilite şi uscate. "Asta e în mod clar un semn al creşterii temperaturilor" spune Carlo Olivero.

Amplasat în nord-vestul Italiei, oraşul Alba şi-a câştigat renumele de "capitala mondială a trufelor albe" pentru acest tip de trufe care se vând la preţuri atmosferice la licitaţiile care au loc în fiecare toamnă. De exemplu, la licitaţia din acest an, un cumpărător din Hong Kong plătit 120.000 de euro pentru o trufă albă cu o greutate de un kilogram, de două ori mai mult decât preţul unui kilogram de aur.

Impactul pe termen lung al creşterii temperaturilor asupra trufelor albe este încă studiat dar, la fel ca şi alte ciuperci, trufele cresc cel mai bine în condiţii răcoroase şi ploioase. Cu toate acestea, schimbările climatice au mutat perioade de vârf a producţiei din octombrie în noiembrie.

"Sunt câţiva ani de când suntem îngrijoraţi cu privire la producţia de trufe. În ultimele trei sezoane am avut un an teribil, unul excelent şi unul care este decent" a declarat Antonio Degiacomi, preşedintele centrului naţional de studii cu privire la trufe din Italia.

Experții au lansat mai multe inițiative

Pentru a contracara impactul schimbărilor climatice asupra producţiei de trufe albe, experţii au lansat mai multe iniţiative pentru a păstra teritoriul unde acest trufe cresc. Obiectivul este protejarea simbioze dintre trufe şi planta gazdă prin încurajarea simbiozei între căutătorul de trufe şi proprietarul de teren, ale căror interese deseori sunt în opoziţie.

Spre deosebire de trufele negre care sunt mai răspândite, trufele albe nu pot fi cultivate astfel încât protejarea mediului lor natural este vital.

Printre iniţiative se numără un program care prevede plata unei sume de 24 de euro pe an unor proprietari de terenuri pentru ca aceştia să nu taie arborii pe care cresc trufele. De asemenea, asociaţiile căutătorilor de trufe au încheiat acorduri cu proprietarii absenţi pentru ca aceştia să îşi menţină terenurile lor împădurite într-un mod care să favorizeze creşterea trufelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel