Casa Albă: Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ''eşec spectaculos''

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Sursa Foto: Agerpres

Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra Israelului a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor".

"Am văzut informaţii conform cărora iranienii au dorit să eşueze, că acest eşec spectaculos şi stânjenitor a fost deliberat. Am mai văzut Iranul spunând că a dat alerta pentru a ajuta Israelul să-şi pregătească apărarea şi să limiteze orice potenţiale pagube. Toate acestea sunt categoric neadevărate", a afirmat purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe. Acesta a negat și faptul că Teheranul ar fi informat Washingtonul înaintea atacului.

"Acest atac a eşuat pentru că Israelul, SUA şi o coaliţie cu alţi parteneri angajaţi faţă de securitatea Israelului l-au făcut să eşueze", a mai spus John Kirby.

Statele occidentale fac apel la reţinere pentru a evita izbucnirea unui conflict regional

Israelul, cu ajutorul aliaţilor occidentali şi al Iordaniei, a doborât majoritatea rachetelor și dornelor înainte să ajungă în spațiul aerian al țării. Conform autărităților, au fost întregistrate pagube minore la o bază aeriană în sudul ţării.

În această acțiune, Iranul a folosit peste 170 de drone, 120 de rachete balistice și 30 de rachete de croazieră ca represalii pentru raidul aerian desfășurat la 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc. Această acțiune a dus la pierderea a șapte membri ai Corpului Gardienilor Revoluției, printre care doi generali, și a șapte cetățeni sirieni.

Statele occidentale fac apel la reţinere pentru a evita izbucnirea unui conflict regional, însă generalul Herzi Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, a confirmat luni că vor avea loc măsuri punitive. Pe de altă parte, Iranul a amenințat cu o reacție și mai severă în cazul în care Israelul va recurge la represalii, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel