Cărțile, mai scumpe cu 20%, din cauza facturilor mai mari la energie și a războiului din Ucraina. Trucuri: Cum să cumpărați cărți mai ieftine

Cărțile, mai scumpe cu 20%, din cauza facturilor mai mari la energie și a războiului din Ucraina. Trucuri: Cum să cumpărați cărți mai ieftine / Foto: Pixabay, de Veronika Andrews
Cărțile, mai scumpe cu 20%, din cauza facturilor mai mari la energie și a războiului din Ucraina. Trucuri: Cum să cumpărați cărți mai ieftine / Foto: Pixabay, de Veronika Andrews

După valul de scumpiri la alimente, a venit și rândul cărților.

Românii au fost deja loviți de un val de scumpiri la alimente, carburanți, energie electrică și gaze naturale. A venit și rândul cărților. Criza de hârtie scumpește și cărțile cu 20 la sută, transmite Pro Tv. Cauzele principale ale scumpirilor ar fi costul mare la energie electrică, dar și războiul din Ucraina, în cazul acelor tipografii care se aprovizionau cu hârtie din Rusia. 

Ministrul Culturii anunță că ar exista fonduri pentru o eventuală schemă de susținere, dar până atunci trebuie să discute cu ministrul Economiei.

Ana Nicolau, director al unei edituri, spune că se descurca greu, că tipografiile au mărit prețurile și cu 50% și ei nu vor mai rezista mult cu prețurile așa de mici. Acum, de exemplu, noile titluri costă în medie 60 de lei.

„Scumpind cartea, ea va deveni la fel cum din păcate în România este și mai la coada listei de priorități a unei familii”, a spus Mihai Mitrică, director al Asociației Editorilor.

Tot mai puțini clienți

Așa se face că sunt tipografii care au crescut prețul în ultima perioada și cu 50 la sută. Editurile încearcă să mențină un tarif acceptabil pentru cumpărătorul de rând doar ca prețul final, din librării a sărit deja și cu 20 de procente, iar clienții sunt tot mai puțini.

„Prin prisma faptului că un anumit tip de hârtie se aprovizionează pe filiera rusească, din cauza conflictului, această rută este poate chiar sistată. Și atunci furnizorii trebuie să se orienteze spre alte zone. Europa de Nord, Norvergia sau alte zone”, a spus Vlad Păun, director tehnic al unei tipografii.

Cum să cumpărați cărți mai ieftine

Pentru a cumpăra toți cărți la un preț mai mic aveți mai multe soluții. Există mai multe site-uri care anunță reduceri mari, de până la 50%, în anumite perioade. Puteți urmări cu atenție ofertele și să vă cumpărați toate titlurile dorite atunci. Veți economi o sumă considerabilă.

Variante mai ieftine găsiți și pe grupurile de Facebook. Puteți opta și pentru cărți la mâna a doua sau să faceți schimb de cărți. Totodată,  există grupuri în care se încarcă variante PDF ale cărților, gratuit. Prețuri mai bune găsim și la anticariate, iar dacă vrem ceva constant ne putem face abonament la bibliotecă. Așa veți citi cărțile dorite la un preț minim. Singura problemă este că s-ar putea să nu găsiți chiar orice carte din lista dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel