Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 26 octombrie 2021 - Cruce roșie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 26 octombrie 2021 - Cruce roșie. Pe data de 26 octombrie, este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocletian (284-305) şi Maximian (286-305). Din viaţa sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Ţinând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creştin, a fost întemniţat. În vremea aceea, creştinii erau trimişi să lupte cu gladiatorii, scrie crestinortodox.ro.

Potrivit tradiţiei, Nestor, un tânăr creştin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reuşeşte să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian porunceşte ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. 

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaştele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaştele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 şi redată cultului creştin în 1912.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - ocrotitorul oraşului Tesalonic

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul oraşului Tesalonic. Comunitatea creştină de aici a fost înfiinţată de Sfântul Apostol Pavel, în timpul celei de-a două călătorii misionare. În ziua de 26 octombrie, în Tesalonic se organizează pelerinaje şi procesiuni la sfintele sale moaşte. Punctul culminant al sărbătorii îl constituie deschiderea raclei în care sunt păstrate cinstitele moaşte ale Sfântului Dimitrie.

Racla este aşezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură şi împodobit cu fresce din viaţa sfântului. Episcopul care participă la această sărbătoare, se roagă înaintea raclei, apoi sfinţeşte untdelemnul pe care îl toarnă peste mirul izvorât din sfintele sale moaşte. Acest ulei sfinţit unit cu mirul izvorât în chip minunat este dăruit credincioşilor spre dobândirea sănătăţii sufleteşti şi trupeşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel