EXCLUSIV  Borza, note pentru politicieni. Iohannis, jucător. Toader, alba neagra cu ordonanțele. Lovitura lui Tăriceanu

În cea mai nouă ediție a emisiunii „Borza Analytica" de la DCNews, deputatul Remus Borza a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii care se încheie.

Klaus Iohannis nota 8 – E foarte activ. De abia întors de la Bruxelles, a băgat partidele în ședință pe tema justiției și a referendumului pe care dorește să-l organizeze în aceeași zi cu europarlamentarele, respectiv pe 26 mai. Cum am mai spus, mutarea lui Iohannis, menită să crească zestrea PNL, se poate transforma cu ușurință într-o sabie cu două tăișuri, deoarece va profita mai degrabă USR, fiind partidul care s-a asociat în spațiul și discursul public, în ultimii doi ani, cu lupta împotriva corupției și cu campania „Fără penali". Oricum, acest demers al lui Iohannis reprezintă un non sens. E de la sine înțeles că toți românii își doresc să nu fie corupție. E ca și cum ai întreba: Vrei să fii sănătos sau bolnav? Vrei să trăiești sau să mori? Cu toate acestea, din punct de vedere politic, își joacă bine cărțile pe care le are. Însă eu mă așteptam să fie un președinte neutru, nu un președinte jucător. Un președinte care să unească, nu să dezbine națiunea.

Liviu Dragnea nota 8 – E inamicul public numărul 1. În ultimii ani, nu cred că a existat un om politic care să reziste la asaltul venit de pe toate fronturile. Are numeroși adversari, începând cu președintele Iohannis, partidele din opoziție, serviciile de informații, procurorul general, cancelariile străine, #rezist. Vineri, Dragnea a trimis doi foşti deţinuţi politici, victime ale abuzurilor tânărului procuror comunist Augustin Lazăr la consultările cu Iohannis. E o formă de presiune asupra președintelui pentru a-l revoca pe procurorul general. În PSD, Liviu Dragnea se bucură de o largă popularitate și susținere, dovadă sunt zecile de mii de membri și simpatizanți participanți la mitingul de la Craiova de la sfârșitul săptămânii.

Călin Popescu-Tăriceanu nota 10 – Aflat într-o vizită la Washington, a avut întrevederi cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, preşedinte ex-officio al Senatului SUA, şi cu gen. lt. (r) Keith Kellogg, consilierul acestuia pentru securitate. Consecvanța în mesaj și discurs, legată de apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, i-au consolidat poziția și capitalul politic, atât pentru el, cât și pentru ALDE. De la 6%, procentul obținut de ALDE la alegerile parlamentare din decembrie 2016, europarlamentarele din mai vor consemna o dublare a zestrei electorale. Azi, Tăriceanu e principalul adversar al lui Iohannis din perspectiva prezidențialelor din toamnă.

Tudorel Toader nota 5 – Eu l-am susținut și apărat în Parlament de fiecare dată. Însă joacă alba neagra cu ordonanțele. E un joc lipsit de fairplay, care îl dezonorează. Toader așteaptă decizia Înaltei Curți în speranța că poate Liviu Dragnea va fi condamnat. Într-un atare scenariu, ministrul Justiției ar scăpa de supliciul ordonanțelor. Prin această atitudine duplicitară și oscilantă, Tudorel Toader a păcălit coaliția de guvernare. A promis că trece, prin OUG, dispozițiile din Codul penal și Codul de procedură penală declarate constituționale. Dar iată că a trecut aproape un an și acest fapt nu s-a întâmplat. În acest interval, coaliția PSD-ALDE putea să treacă prin Parlament cele două Coduri și, probabil, azi erau pe masa președintelui pentru promulgare.

Theresa May nota 9 – Și-a făcut jocul. Liderii Uniunii Europene au acceptat, săptămâna aceasta, amânarea Brexitului până pe 31 octombrie 2019, dar lăsând libertatea Marii Britanii să părăsească Uniunea chiar mai devreme de acest termen. Dar această amânare va obliga Guvernul de la Londra să organizeze alegeri pentru europarlamentare. Puțin probabil că cei 73 de deputați europeni aleși vor renunța ușor la mandate după doar câteva luni. După cum evoluează lucrurile, e foarte probabil ca Brexitul să nu se producă anul acesta, probabil să nu se mai producă deloc. Nu exclud posibilitatea unui nou referendum, care să tranșeze această chestiune. Astăzi, curentul rămânerii Marii Britanii în UE este majoritar.

Donald Trump nota 10 – Peste cinci ani, pentru că va obține en fanfare și cel de-al doilea mandat la Casa Albă, vom fi în situația de a recunoaște că Trump a fost unul dintre cei mai mari președinți ai Statelor Unite de după cel de-al Doilea Război Mondial. America, sub Administrația Trump, a cunoscut o perioadă de dezvoltare și prosperitate, o creștere economică de peste 2,5% anual, o rată a șomajului de 3,8%, cea mai mică din ultimii 17 ani, reducerea deficitelor de cont curent în relația cu China și Europa, ca rezultat al impunerii unor suprataxe vamale în relațiile comerciale cu cele două blocuri economice. Dar cele mai importante măsuri sunt legate de reducerea fiscalității de la 35% la 21%, crearea a peste 5 milioane de noi locuri de muncă, din care 200.000 doar luna trecută. Cred că e singurul președinte din lume care, în exercițiul mandatului, s-a bucurat de o creștere a încrederii. La momentul alegerii ca președinte al Statelor Unite, avea o cotă de încredere de 46%. Acum are 53%. Ca regulă generală, intervin uzura și pierderea susținerii populare pe perioada exercitării unui mandat de președinte sau prim-ministru. Săptămâna trecută, a amenințat UE cu taxe vamale suplimentare de 11 miliarde dolari la importul unor produse, ca răspuns la practicile protecționiste ale Uniunii față de producătorul european de avioane Airbus. Washingtonul acuză Bruxelles de subvenționarea gigantului european, omițând că face același lucru cu Boeing, eternul rival al lui Airbus.

Benjamin Netanyahu și Benny Gantz nota 10 – Partidul Likud, condus de Benjamin Netanyahu, și Partidul Albastru şi Alb, condus de Benny Gantz, au obținut la alegerile legislative de săptămâna trecută același număr de mandate în Knesset, respectiv 35. În virtutea unor înțelegeri încheiate de Netanyahu înainte de alegeri, actualul premier al Israelului are prima șansă în a forma un nou Guvern, devenind pentru a cincea oră prim-ministru al statului Israel, depășindu-l ca număr de mandate pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel. Cu toate acestea, performanța lui Gantz, fost şef de Stat Major al armatei israeliene, este mai mare decât a lui Netanyahu, deoarece a obținut același număr de mandate, dar cu un partid pe care l-a înființat cu doar 100 de zile în urmă. Nimeni nu se aștepta ca lupta să fie atât de strânsă, în contextul în care Netanyahu s-a bucurat și de sprijinul președintelui Donald Trump, iar Gantz era perceput ca un outsider.

Volodimir Zelenski nota 10 – În Ucraina, actorul de comedie Volodimir Zelenski are cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale în fața actualului președinte, Petro Poroshenko. Un novice în politică, Zelenski s-a clasat pe primul loc în primul tur. Un sondaj de opinie publicat recent îl creditează pe acesta cu 61% din intenţiile de vot la cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 21 aprilie.

Zuzana Caputova nota 10 – O avocată și o militantă pentru mediu, fără experiență politică, Caputova a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia. În turul doi al prezidențialelor, organizat pe 30 martie, Zuzana Caputova a obținut 58% din voturi, câștigând detașat în fața contracandidatului său, Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene și membru al partidului de guvernământ SMER. Corupția și schimbarea climatului politic au fost temele sale predilecte turului doi al prezidențialelor. După depunerea jurământului pe 15 iunie, va deveni prima femeie președintă a țării.

Remus Borza, la DCNews - video integral

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel