Bolnavii de cancer, diabet şi SIDA riscă să rămână fără pastile, de la 1 august

Foarte mutli oameni vor rămâne fără medicamente
Foarte mutli oameni vor rămâne fără medicamente

Jumătate de milion de oameni ar putea rămâne fără aproximativ 1.500 de medicamente suportate integral de stat. Sunt acele pastile de pe lista C2 care se acordă gratuit pentru pacienţii cu boli precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA sau cancer.

Pacienţii au motive reale de îngrijorare, pentru că Ministerul Sănătăţii a propus, ca de la 1 august, preţul de decontare să scadă cu 15%. Producătorii, farmaciştii şi distribuitorii resping ideea şi spun că măsura nu va duce decât la dispariţia pastilelor, informează Antena 3.

De la 1 august, Ministerul Sănătăţii vrea să scadă preţul de decontare a medicamentelor din programele naţionale de sănătate cu 15 procente.

Prin acelaşi ordin, vor mai fi diminuate şi adaosurile corespunzătoare distribuitorului şi cele percepute de farmacii. Producătorii internaţionali de medicamente atrag însă atenţia asupra comerţului paralel, ce va exploda odată cu acestă schimbare.

"Producătorul îşi aduce medicamentele în România pentru români. Profitând de marea diferenţă dintre România şi UE, exportatorii le iau şi le vând, iar pacienţii rămân fără medicamente", a explicat Cristian Luţan, director executiv adjunct la ARPIM.

De asta se temeau sutele de mii de pacienţi din România. Şi asta în condiţiile în care multe medicamente lipsesc şi acum de pe rafturile farmaciilor.

"Tratamentele uzuale nu se găsesc în mai multe judeţe. Au anunţat şi Casele că nu mai au fonduri. Sunt peste 3.000 de pacienţi pe lista de aşteptare şi aşteaptă. Aşteaptă să moară. Oricât ar părea de cinic, asta este situaţia", a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel