Bihor: Spectacol de teatru-operă, de Dan Dediu, cu Maia Morgenstern, special pentru European Music Open

Publicul orădean a aplaudat minute în şir vineri seară un spectacol de teatru-operă, creat de compozitorul Dan Dediu din opera sa 'O scrisoare pierdută', special pentru festivalul European Music Open, la rugămintea tenorului Alexandru Badea, cu participarea extraordinară a actriţei Maia Morgenstern. 

'Am lucrat cu atâta plăcere, cu atâta bucurie, cu atâta interes! A fost propunerea domnului Alexandru Badea. El e cel care a făcut totul posibil, tot acest întreg eveniment atât de complex, sincretism al artei, dar să nu folosesc cuvinte prea mari. Cu bucurie multă, artele spectacolului şi-au dat întâlnire acum, aici, la Oradea, la European Music Open, şi muzica, chiar şi muzica sferelor, dacă mi-e îngăduit să spun aşa. Am primit această propunere de a fi 'Cetăţeanul turmentat' în această formulă de spectacol.

Ne amintim de Caragiale, de vocea lui, e un univers întreg', a declarat pentru AGERPRES actriţa Maia Morgenstern, după spectacol. Versiunea semiconcertantă a fost prezentată de Maia Morgenstern, în rolurile Cetăţeanul turmentat şi Povestitorul, soprana Elena Dediu - care a debutat în rolul Zoe, tenorul Andrei Lazăr şi baritonii Marian Pop, Daniel Filipescu şi Răzvan Georgescu. Ansamblul instrumental a fost alcătuit din Fernando Mihalache la acordeon, Săndel Smărăndescu la contrabas şi Dan Dediu la pian.

Coordonarea artistică i-a aparţinut Dianei Păcurar, scenariu original, Dan Dediu, adaptare Irina Georgescu, cu texte de Dimitrie Gusti şi Octavian Goga. 'Doamna Maia Morgenstern a venit special pentru această versiune regizorală a tinerei Diana Păcurar', a precizat Alexandru Badea. Compozitorul Dan Dediu a mărturisit, pentru AGERPRES, că intenţia acestui spectacol o avea de mult timp în minte, deoarece o operă în două acte, cu referire la 'O scrisoare pierdută', este greu de purtat de la un teatru la altul.

'Şi-atunci am făcut o combinaţie cu un ansamblu mic instrumental şi cu cele mai cuprinzătoare arii, duete, din opera mea care a avut succes acum opt ani la Bucureşti şi care cred eu că merită auzită şi în ţară. Asta a fost o soluţie, aş putea spune, foarte ingenioasă, iar colaborarea cu doamna Maia Morgenstern a fost o oră astrală a noastră. Deocamdată, am făcut-o pentru acest festival. Să vedem cum merge, a fost un experiment şi dacă, după cum am văzut, a avut destul de mare succes, cred că o s-o mai dăm şi în altă parte', a precizat Dan Dediu. Pentru soprana Elena Dediu (sora compozitorului şi soţia tenorului Alexandru Badea), spectacolul a însemnat o premieră, debutând în rolul Zoe Trahanache.

'Interesantă partitura, neobişnuită... Până îi găseşti şpilul trebuie să umbli un pic la mai multe faţete. Dar am avut un ajutor în persoana Dianei Păcurar, coordonatoarea noastră, care este o minune şi care a ştiut să ne dea, celor care am avut nevoie, cheiţa către ceea ce căutam. Sper să mai avem ocazia să-l prezentăm şi să ne acomodăm mai mult unii cu ceilalţi', a declarat, pentru AGERPRES, soprana Elena Dediu. Actorii şi muzicienii au fost răsplătiţi cu ovaţii prelungite şi buchete de flori pe care aceştia le-au aruncat în sală publicului, care aplauda în picioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel