Băsescu vrea referendum pentru Roșia Montană. Chirieac: Președintele vrea să-i lipească o ștampilă de corupție premierului

basescu rosia
basescu rosia

Președintele Traian Băsescu a făcut, luni dimineața, o declarație incredibilă legată de exploatarea de la Roșia Montană, acuzându-l pe Victor Ponta de avizul dat de Executiv referitor la exploatarea aurului de la Roșia Montană, în condițiile în care, anul trecut, șeful statului critica tergiversarea avizelor pentru exploatarea de la respectivul sit minier. 

"Sunt în continuare un partizan al mineritului, exact din aceleaşi motive: creşterea preţului pe piaţa mondială la cupru, aur, argint, metale. Nu poţi să faci ceva împotriva societăţii. Trebuie deschis un dialog, dar calea nu este să păcăleşti lumea. Spre exemplu, să dedici o lege Roşiei Montană e un act de laşitate. Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Este suficientă o hotărâre de guvern pentru că acolo discutăm de nişte acţiuni ale statului. Laşitatea e tipică actualului guvern", a spus Băsescu.

"Spaima mare legată de Roșia Montană este cianurarea. Or aici trebuia discutat cu niște specialiști ce înseamnaă acest proces de cianurare, cât este  de riscant, care este nivelul tehnologic al zilelor noastre. Îl decidem democratic, prin referendum, nu exclud posibilitatea să-l organizez dacă Guvernul nu găsește resurse să discute cu societatea civilă îl organizez odată cu europarlamentarele.

Vă aduceți aminte ce țipa Victor Ponta: "Câți bani a luat Traian Băsescu din aurul de la Roșia Montană, și nu semnase încă nimeni, doar exprimasem un punct de vedere. Acum îl întreb eu: Ponta, câți bani ai luat ca să semnezi Roșia Montană?"

Bogdan Chirieac: Domnul Băsescu dorește să dea o țintă protestatarilor exploatării de la Roșia Montană

Față de poziția lui Traian Băsescu, analistul Bogdan Chirieac a spus  la RTV că nu crede că va exista un referendum pe Roșia Montană. "Nici domnul Traian Băsescu nu cred că dorește", a afirmat Chirieac.

"E o declarația politică de luni dimineață, care vine în continuarea efortului făcut peste vară. Zicerea domnului Băsescu în acest moment <<Ponta, câți bani ai luat de la Roșia Montană?>> se dorește un atac împotriva premierului Ponta. Premierului, după 15 luni de guvernare, nu i-a lipit nimeni vreo ștampilă de corupție sau de altceva. Acum,  domnul Băsescu, din nimic, încearcă să-i lipească o asemenea etichetă: "Ai luat bani de la Roșia Montană".

"Important este că acum, pe domnul Băsescu, nu se mai lipește nimic, că dânsul este dincolo de bine și de rău. Important este cu ce-l murdărește pe Ponta. Domnul Băsescu nu dorește să se scoată pe dânsul în această zicere. Dânsul are alte modalități prin care se scoate în fața poporului. Acum, după ce s-a dat de la Guvern legea trimisă în Parlament cu Roșia Montană,  domnul Ponta a făcut acea declarație neinspirată: <<Guvernul trimite legea în Parlament, dar parlamentarul Ponta nu cred că va vota împotriva ei>>, cu alte cuvinte eu nu sunt de acord cu mine. Acum, vine domnul Băsescu, manipulând greu, nebazându-se pe ceva: <<Câți bani ai luat de la Roșia Montană?>>. Cele câteva mii de  persoane care au manifestat duminică nu l-au acuzat nicio clipă pe domnul Ponta. Ce  încearcă domnul Băsescu este de a da o țintă acelor oameni.

În acest moment depinde care va fi răspunsul domnului Ponta", a mai afirmat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel