Băsescu şi Boc i-au dat tainul Angelei Merkel. De ce îşi permite Germania să ne umilească

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a venit cu o temă economică precisă la Bucureşti, de care va profita acasă, unde astfel de subiecte sunt pe agenda publică fiindcă înseamnă bani şi locuri de muncă.

Merkel a solicitat guvernului Boc să achite datoriile în valoare de 143 milioane de euro faţă de firmele germane care au făcut export în România. Cancelarul Merkel a confirmat, în faţa presei, promisiunea lui Emil Boc că statul român va plăti aceşti bani. Nici Băsescu, nici Boc nu au găsit de cuviinţă să-i atragă Angelei Merkel atenţia că Germania datorează BNR de 120 de ori mai mult. Subiectul a fost readus în discuţie de un parlamentar german. Pe 16 august 2010, Ulla Jelpke a interpelat Guvernul Germaniei despre un posibil sold neachitat de Casa de Compensaţie din Germania către România, sau mai precis către BNR.

E vorba de contractul de Clearing semnat pe 23 martie 1939, prin care România  livra  produse petroliere, cherestea, cereale către Germania, care urma să achite facturile către BNR. Germania a acumulat restanţe de  900 milioane RM, conform datelor obţinute de la Banca Reglementelor de la Basel. Astăzi, valoarea acestei datorii ar fi de 18,8 miliarde de Euro, conform unor calcule efectuate de membrii comisiei Bergier, din Elveţia. Valoarea s-ar putea ridica la 100 miliarde de Euro, dacă ţinem cont de inflaţie, dobânzi etc.

Ministerul de Finanţe de la Berlin a replicat parlamentarului german că  România a renunţat la orice pretenţie prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris, din 1947. Numai că Tratatul prevede că sunt exceptate datoriile “rezultând din contracte anterioare datei de 1 septembrie 1939”, cum este cazul creanţelor faţă de BNR .

De ce nu au avut cei doi reprezentanţi ai statului român curajul să ridice Angelei Merkel această temă?

Regimul de la Bucureşti se află într-o situaţie limită, izolat pe plan intern şi extern. Vizita Angelei Merkel  este una dintre puţinele întâlniri bilaterale ale celor doi demnitari cu un lider occidental, majoritatea contactelor având loc la reuniunile la care participă toţi membrii UE. Oricum Germania ar fi negat datoria, aşa cum arătam, iar un proces la Haga durează, în vreme ce Băsescu avea nevoie acum de o vizită la nivel înalt. Corupţia din România este un alt călcâi al lui Ahile, pe care îl poate specula o ţară importantă din UE. De altfel, Angela Merkel a şi avertizat Bucureştii  în ceea ce priveşte procesul de reformă în domeniul justiţiei, explicând că mai e de muncit. „Trebuie continuat procesul de reformă, nu aţi ajuns la capătul drumului. Mecanismul de Cooperare şi Verificare este un ajutor pentru a vedea unde vă aflaţi acum”, a arătat ea pisica autorităţilor. În cazul unui regim de mână forte, exerciatat împotriva voinţei populare, liderii sunt dispuşi să “cumpere” bunăvoinţa statelor influente, în cazul când vor apare contestări ale legitimităţii democratice (greve ale Opoziţiei, manifestaţii etc). Din toate aceste puncte de vedere, Băsescu, care din opoziţie îl acuza pe premierul francez că îşi ia tainul de la Năstase, acum nu poate decât să-i dea tainul Angelei Merkel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel