Băsescu despre Unirea cu Moldova: o greșeală sau un ajutor în drumul spre UE? Își pregătește președintele o candidatură la Chișinău?

Traian Băsescu Moldova
Traian Băsescu Moldova

Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri că următorul mare proiect al României este unirea cu Moldova. Imediat, simpatizanții șefului statului au lansat scenariul cu Traian Băsescu viitor candidat la Președinția Moldovei, care ar câștiga fără probleme alegerile. Își pregătește președintele României terenul pentru o candidatură la Chișinău? Pe de altă parte, șeful statului a fost aspru criticat pentru această declarație, făcută chiar înaintea summit-ului de la Vilnius. Poate afecta Moldova declarația făcută de Traian Băsescu sau reprezintă un atuu în drumul către integrarea în Uniunea Europeană? Iată ce spun analiștii:

Politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA, exclude varianta ca Traian Băsescu să candideze pentru Președinția Republicii Moldova, dar spune că șeful statului a greșit anunțând că următorul proiect al României este unirea cu Moldova.

"Nu cred în scenariul cu Traian Băsescu în lupta pentru Președinția Republicii Moldova. În primul rând ar trebui să ne uităm și la legislația moldovenească. Domnia sa nu știu dacă are cetățenie moldovenească, și chiar dacă avea-o, nu cred că ar fi așa de simplu să obțină această funcție. Din partea cărui partid?", a explicat politologul.

Cum se alege președintele

Potrivit Wikipedia, președintele Republicii Moldova se alege astfel: Președintele Republicii Moldova este ales de către Parlament, prin vot secret. Președinte al Moldovei poate fi ales numai un cetățean cu drept de vot, ce a atins vârsta de 40 de ani, care locuiește pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și care cunoaște limba de stat. Alegerea se consideră validată în cazul în care candidatul a acumulat cel puțin 3/5 din voturile deputaților. Dacă niciun candidat nu atinge cota de 3/5 se merge în turul 2, în care se confruntă 2 contracandidați ce au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur. Dacă nici după turul doi cota nu este atinsă, au loc alegeri repetate. Dacă și după alegerile repetate președintele nu este ales, președintele în funcție dizolvă parlamentul și stabilește data alegerii noului Parlament.

"Eu exclud întru-totul varianta cu o candidatură la Președinția Moldovei. N-ar fi nici măcar pentru președintele Băsescu un avantaj, pentru că are o vârstă, este rodat, vine din cu totul alte realități decât cele din Republica Moldova. Republica Moldova nu este un stat așa de simplu, cum pare la prima vedere. Are suficient de multe minorități, are probleme cu Transnistria, are rusofoni. Nu e chiar atât de simplu să fii politician în Republica Moldova, mai ales că este o țară foarte săracă", a continuat profesorul SNSPA. Funcția de președinte al Moldovei nu l-ar scăpa de dosarele care i-au fost închise datorită imunității de care se bucură ca președinte al României?"El ar fi în continuare un cetățean simplu în România. Funcția de președinte al Moldovei nu cred că l-ar exonera de unele probleme din România. În România ar continua să fie un simplu cetățean. Nu ar fi un cetățean diferit, care s-ar bucura de o altă imunitate decât orice alt cetățean, pentru că ar fi președintele Republicii Moldova. Nu cred că ăsta e scopul domniei sale. Pare mult mai inteligent și mai versat în politică decât să viseze la o asemenea funcție sau la o asemenea bătălie".

Moldova, afectată de declarația lui Băsescu

"Însă aceste declarații generează o problemă în măsura în care ele au fost făcute chiar înainte de Vilnius și, teoretic, Republica Moldova ar trebui să meargă acolo și să acționeze ca un stat independent, nu ca un stat care are probleme sau care ar putea să fie înghițit de altcineva. Cred că dl Băsescu a vrut să spună altceva: A încercat să spună că împreună ne vom regăsi în interiorul Uniunii Europene, așa cum este cazul Austriei și Germaniei sau al altor țări care au aceeași limbă, dar care sunt separate. Pentru că altfel, ideea de a unifica în interiorul UE este destul de ciudată și e un proiect care nu poate fi viabil", a declarat profesorul Andrei Țăranu, pentru DC News.

UE s-ar bucura de unirea Moldovei cu România

Jurnalistul Val Vâlcu este de părere că unirea cu România ar avantaja Republica Moldova în drumul spre UE:

"Dacă Uniunea Europeană chiar are în plan integrarea Moldovei, atunci unirea cu România va fi văzută cu ochi buni de la Bruxelles. De ce? Conducătorii UE se gândesc doar la costuri. De ce să plătească UE toate procesele prin care ar trebui să treacă Moldova pentru a putea fi integrată în Uniune, când, în cazul unirii cu România, aceste costuri ar putea fi suportate de statul român? Moldova ar trebui integrată în România întâi, după care ar intra în UE. Deci, dimpotrivă, eu cred că unirea cu România ar avantaja Moldova în procesul de integrare în UE".

Ce spun analiștii ruși

"Pentru noi Moldova nu mai este o miza atât de importantă", a spus Vasilii Kaşirin, expert la Institutul pentru Studii Strategice, citat de stiri.tvr.ro.

"De la Moldova nici nu ne-am aşteptat ca ea să aleagă între Est şi Vest. A fost clar de la început: este orientată spre Europa", a declarat Alexandr Konovalov, preşedintele Institutului pentru Evaluari Strategice.

"Europenii înţeleg mai greu Moldova decât ruşii sau românii. De aceea este foarte important pentru Chişinău, Moscova şi Bucureşti să susţină statalitatea Republicii Moldova şi să depună eforturi comune pentru reglementarea situaţiei din Transnistria. Asta nu înseamnă că Rusia şi România vor avea aceleaşi opinii, dar s-ar putea forma o platformă de discuţii pentru un eventual plan comun de acţiune", este de părere Vladimir Bruter - expert la Institutul pentru Studii Politice şi Umanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel