Un banc celebru întreba: de câți milițieni e nevoie ca să fie schimbat un bec?
Răspunsul era: de patru. Unul ține becul și ceilalți trei răsucesc scaunul.
Cei care au ieșit cu mașina își vor fi amintit, probabil, gluma. Fiindcă de astăzi, potrivit sindicaliștilor de la Europol, nu s-ar mai da amenzi, ci doar avertismente.
Cosmin Andreica, liderul de sindicat, a declarat că polițiștii protestează preventiv, pentru ca actualul guvern să fie obligat ca de la 1 ianuarie 2022 să aplice legea salarizării din 2017, adică să le crească salariile.
În 2021, deși au protestat în același mod începând cu 11 ianuarie, guvernul a prorogat legea, prin OUG.
”De la 1 Decembrie, spune Andreica, recomandarea noastră către poliţişti este să fie mai empatici cu cei care încalcă legea contravențională şi să aplice avertismente scrise şi verbale”.
Ce nu a precizat Andreica este dacă toți polițiștii de la rutieră vor participa la protest. Șoferii riscă să cadă într-o capcană dacă, din șase sindicate, câte or fi în Poliție, doar unul avertizează, iar celelalte amendează.
Oricum, demersul surprinde prin ineditul său. De regulă, protestatarii încearcă să amplifice forța protestului, îndreptând nemulțumirea populară spre autorități. Vameșii, de pildă, amenință cu greva prin exces de zel: dacă fiecare mașină e controlată de la primul la ultimul șurub, coada pentru trecerea frontierei se va întinde de la Nădlac la Sibiu. Dacă sătenii pe care nu-i ascultă nimeni blochează drumul național, claxoanele mașinilor oprite de ”baricadă” vor suna să se audă până la București.
Cât de rău se vor supăra șoferii care scapă de amendă, datorită protestului, nu putem ști.
Dar ne dă un indiciu tot un banc despre milițianul care schimbă un bec. De ce te-ai urcat încălțat pe masă, îl întreabă soția? Trebuia să pui un ziar dedesubt. Lasă, dragă, că ajung și așa!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu