Baconschi, sancţionat de CNCD pentru discriminare

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a fost sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în contextul unor afirmaţii ale sale legate de romi şi infracţionalitate.

[caption id="attachment_5888" align="alignleft" width="232" caption="teodor baconschi"][/caption] "Am analizat, în consiliu, o plângere referitoare la afirmaţiile domnului Baconschi despre romi şi infracţionalitate şi am ajuns la concluzia că acestea reprezintă un act de discriminare", au declarat pentru Mediafax, joi, surse din cadrul CNDC.  "Sancţiunea pentru domnia sa a fost o recomandare, adică un fel de avertisment. Asta înseamnă că, la o eventuală abatere, va fi considerat recidivist şi va fi amendat, însă noi sperăm să nu se ajungă acolo", au mai precizat sursele citate.

Ministrul de Externe poate contesta în instanţă decizia CNCD

Mai multe zeci de organizaţii nonguvernamentale au cerut demisia sau demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, reprezentanţii acestora declarându-se nemulţumiţi de un fragment dintr-un discurs al demnitarului pe care îl consideră "rasist" şi în legătură cu care l-au reclamat la CNCD.

ONG-urile au fost nemulţumite de o declaraţie făcută de Teodor Baconschi în timpul întrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, în 11 februarie 2010, dar şi de un comunicat de presă al Guvernului, din aceeaşi zi, menit să informeze despre temele discuţiei dintre Emil Boc şi Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea română din Franţa, ministrul Baconschi afirma, conform declaraţiei de presă de pe site-ul MAE: «Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă.» Ministrul asociază în mod direct infracţionalitatea cu etnia. Mai mult decât atât, într-o manieră de maximă gravitate, dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, explicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului", scriau într-un comunicat din februarie reprezentanţii celor câteva zeci de organizaţii militante pentru drepturile omului care au sesizat problema.

În opinia reprezentanţilor acestora, Baconschi "nu este la curent cu faptul că asocierea infracţionalităţii cu etnia, acel «racial profiling», nu este nici în spiritul, nici în litera legii europene a secolului XXI pe care o invocă, dimpotrivă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel