Atentat Egipt. Turcia, zi de doliu național, în semn de solidaritate

Doliu
Doliu

Turcia a decretat luni o zi de doliu național în solidaritate cu Egiptul, după atacul sângeros care a avut loc vineri împotriva unei moschei în peninsula egipteană Sinai, o măsură surprinzătoare în condițiile în care relațiile dintre Cairo și Ankara sunt tensionate de mai mulți ani, informează AFP.

Drapelele vor rămâne în bernă în fața clădirilor oficiale până luni seara, în Turcia și la reprezentanțele sale din străinătate, a anunțat biroul premierului turc într-un comunicat, la trei zile după cel mai sângeros atentat din istoria recentă a Egiptului.

Vineri, în jur de treizeci de oameni înarmați și agitând un drapel al grupării Stat Islamic (SI) au lansat un atac împotriva unei moschei din Sinai, ucigând peste 300 de oameni.

Sâmbătă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat în mod ferm acest atac și a afirmat că 'Turcia este alături de poporul frate egiptean și împărtășește durerea lui'.

Coborârea în bernă a drapelelor turce survine într-un moment în care relațiile cu Egiptul s-au degradat în mod brutal în 2013, după destituirea președintelui ales democratic al Egiptului, Mohamed Morsi, membru al Fraților Musulmani, de către generalul Abdel Fatah al-Sissi.

Președintele turc a denunțat la acea dată o lovitură de stat militară și și-a exprimat sprijinul pentru Morsi, cu care întreținea bune relații.

Cu toate acestea, liderii turci și-au exprimat de mai multe ori în ultimul an dorința de a-și îmbunătăți relațiile cu Egiptul, chiar dacă niciun progres concret nu a fost încă înregistrat.

Pentru regimul aflat la putere în Egipt, Turcia rămâne cu toate acestea un important sprijin al Fraților Musulmani, mișcare clasat, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel