EXCLUSIV  Arii protejate. Adi Croitoru, plan: Nu ne lăsăm până nu facem!

De curând, în România a fost înfiinţată o nouă instituţie: Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Adi Croitoru, președintele agenției, a făcut declarații importante în cadrul unui interviu acordat DC News și DC Business.

Statul român a dat, în urmă cu 11 ani, unor entități private, unor ONG-uri, aproape un sfert în suprafața țării, iar între timp statul a luat înapoi ariile protejate. „Pentru prima dată, statul și-a asumat administrarea a 23% din suprafața țării", a spus Adi Croitoru.

„Fiecare a făcut un management așa cum a considerat că trebuie să facă. Și nu mă feresc de cuvinte. Mai bun sau mai rău – fiecare a făcut așa cum a înțeles", a spus Adi Croitoru, precizând că s-a ajuns „în situația în care tot ce înseamnă comunitate locală să urască ariile naturale protejate".

„Gândiți-vă că statul a venit și a pus un brand. Brandul înseamnul arie naturală protejată pe terenul dumneavoastră. După care am venit și v-am spus că aveți restricții. Restricții să cosiți și multe altele. Ori dumneavostră sunteți proprietarul terenului. Fapt pentru care misiunea numărul 1 a acestei instituții este de a împrieteni comunitățile locale cu ariile naturale protejate. Nu e un lucru ușor de făcut, dar cu cât e mai greu, cu atât e mai frumos.

Dincolo de faptul că instituțional Agenția vine și face un management unitar prin tot ce înseamnă reglementare, parte de monitorizare, cunoașterea speciilor, a habitatelor, starea lor de conservare, Agenția trebuie să ajungă în punctul în care toate comunitățile locale aflate în ariile protejate vor produce anumite produse, numite brand de arie protejată. Acest brand va fi dat de instituția noastră printr-un compartiment numit certificat prin mărci. Ne dorim și nu o să ne lăsăm până când o să facem o bursă a produselor din arii protejate, care pot fi vândute atât la noi în țară, cât și în Uniunea Europeană", a spus președinta Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Video

Declarațiile complete pot fi urmărite în interviul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel