Grevă la Metrorex, în luna noiembrie

metrou
metrou

Angajații de la Metrou ar putea intra în grevă în luna noiembrie, dacă proiectul de buget va conține reducerea salariilor și reducerea sporului pentru condiții speciale de muncă.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că este posibil ca, la jumătatea lunii noiembrie, angajaţii să declanşeze greva la Metrorex, dacă după stabilirea bugetului pe 2011 se vor diminua fondurile alocale companiei care se ocupă de funcţionarea metroului bucureştean, respectiv dacă se vor tăia sporurile pentru condiţii speciale.

Rădoi a spus că în urma unei întâlniri cu directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, a fost informat că prin proiectul de acord cu FMI s-a solicitat reducerea costurilor cu salariile, respectiv eliminarea sporului pentru condiţii speciale şi extinderea reducerii cu 25 % a salariilor şi la întreprinderile de stat cu pierderi.

Liderul USLM a specificat însă că Metrorex nu are pierderi, ci doar o datorie către Alstom, care se ocupă cu mentenanţa metroului, el adăugând că nu înţelege de ce compania este pe lista FMI de monitorizare.

Rădoi a arătat că în urma unei întâlniri din 12 octombrie cu Udrişte, acesta le-a spus că se lucrează la bugetele pentru 2011 şi este posibil să fie reduse cheltuielile salariale, dar că directorul companiei nu i-a informat pe sindicaliştii de la metrou despre o dată în care vor fi finalizate bugetele. Astfel, USLM a cerut o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, la care nu a primit încă răspuns.

"Nu suntem de acord cu diminuarea drepturilor constituţionale şi legale ale salariaţilor Metrorex. În aceste condiţii vom participa la acţiunile confederaţiilor sindicale, iar dacă ni se vor reduce drepturile salariale vom riposta prin declanşarea conflictului de muncă", a spus Rădoi, citat de Mediafax

În aproximativ o lună se va şti care vor fi fondurile alocate de la buget pentru Metrorex, astfel că pe la jumătatea lunii noiembrie angajaţii ar putea declanşa conflictul de muncă dacă li se vor reduce veniturile, potrivit liderului sindical.

Rădoi a specificat că sporurile pentru condiţii speciale reprezintă 25% din salariu pentru cei 4.300 de angajaţi Metrorex care lucrează în exploatare şi pentru cei 480 de la Alstom. Potrivit liderului sindical, la Metrorex este o lipsă de personal de aproximativ 500 de angajaţi, în condiţiile în care numărul de călători a crescut şi s-au mai dat în exploatare patru noi staţii.

Citeşte şi:

De mâine dăm mai mulţi bani la Metrou

Staţiile de metrou Pajura şi Parc Bazilescu se vor deschide în primele luni ale anului 2011

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel