Anchete finalizate în dosare privind încălcarea drepturilor

Viorica Dinu - Antonela Costache, decizii ÎCCJ
Viorica Dinu - Antonela Costache, decizii ÎCCJ

Parchetul General anunță încheierea cercetărilor în mai multe dosare ce aveau drept obiect încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale în perioada totalitarismului, subliniind că în multe dintre cauze, vinovații nu au putut fi trași la răspundere deoarece a intervenit decesul, potrivit Mediafax. 

Procurorii Parchetului General au finalizat cercetările în mai multe cauze având ca obiect încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale în perioada totalitarismului, în special anchetele penale efectuate de organele de securitate şi miliţie împotriva oponenţilor regimului comunist, altele fiind în curs de soluționare.

„Menționăm că în majoritatea dosarelor cercetările nu au condus în final la tragerea la răspundere penală a vinovaților din cauza intervenirii decesului făptuitorilor, însă instrumentarea lor reprezintă o contribuție esențială la stabilirea responsabilității pentru represiunea ce a caracterizat regimul politic comunist. Unul dintre dosarele soluționate de Secția parchetelor militare este Dosarul nr. 18/P/2016, înregistrat ca urmare a mai multor sesizări formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (I.I.C.C.M.E.R.) și de persoane fizice”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Represiuni ale comuniştilor după legitimizare 

Potrivit sursei citate, în urma cercetărilor, a rezultat că legitimarea Partidului Muncitoresc Român şi apoi a Partidului Comunist Român (după 1965) ca sursă unică a puterii în România a fost însoţită de acţiuni represive, care au vizat grupuri largi de populație, începând cu membrii partidelor istorice, continuând în anii '50 cu arestarea opozanților neafiliați politic, reali sau prezumtivi, care exprimau opinii critice față de schimbările economice şi sociale sau care reclamau subordonarea României faţă de interesele sovietice.

„Aceste acţiuni au fost „autorizate” de statul comunist prin introducerea unei legislaţii represive cu un puternic caracter de clasă, norma juridică fiind îndreptată, de cele mai multe ori în mod explicit, împotriva unor grupuri sociale şi deopotrivă împotriva unor grupuri politice, etnice şi religioase. Deşi toate cele trei Constituţii în vigoare în timpul regimului comunist, promulgate în 1948, 1952 şi 1965, garantau cetăţenilor României drepturi şi libertăţi fundamentale (cum sunt dreptul la proprietate, dreptul la opinie şi liberă exprimare, libertatea conştiinţei şi a convingerilor religioase, dreptul de liberă asociere etc.), prin emiterea de acte normative cu caracter secret şi prin exercitarea abuzivă a actului de justiţie, drepturile constituţionale şi civile au fost practic anulate, golite de conținut”, mai arată procurorii.

De asemenea, noul cadru legislativ a permis un asalt asupra proprietăţii private, prin naţionalizarea întreprinderilor industriale, de transport, a băncilor, societăţilor de asigurări şi minelor, precum şi prin colectivizarea pământurilor. În consecinţă, zeci de mii de oameni care s-au opus acestor măsuri au fost încarceraţi, spun procurorii.

„Libertatea religioasă a fost, la rândul ei, restrânsă, interzicerea Bisericii Greco - Catolice conducând la arestarea, anchetarea şi condamnarea abuzivă a multor preoţi, călugări şi credincioşi, printre care cei șapte episcopi a căror beatificare va avea loc în curând: Iuliu Hossu, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu. Procurorii au reținut în cauză că motivele politice ale represiunii în masă au rămas neschimbate pe toată perioada menţinerii la putere a acestui regim totalitar”, se mai arată în sursa citată. „Astfel în perioada 1945-1962 au prevalat măsurile punitive extra-judiciare, care au avut drept consecinţă internarea în colonii şi lagăre de muncă a sute de mii de persoane, din toate categoriile sociale cu excepţia clasei muncitoare, deportarea şi arestarea tuturor „elementelor duşmănoase”. 

Alt dosar important, clasat

Aceeași soluție de clasare, tot ca urmare a decesului autorilor, s-a dispus de către procurorii militari și în Dosarul nr. 9/P/2016 vizând împușcarea în noaptea de 2/3 august 1950 a unor cetățeni din județul Cluj de către cadre operative ale Securității Poporului din Turda, pentru vina de a se fi opus colectivizării.

În alte cauze mai vechi, Secția parchetelor militare a trimis în judecată persoane care au deținut funcții importante în aparatul de represiune al regimului comunist: - în Dosarul nr. 393/P/1992: fostul ministru de interne Alexandru Drăghici pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la omor și pe foștii ofițeri de securitate col. Briceag Nicolae, Munteanu Ilie, Luțenco Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunii de omor, prev. de art. 174 din Vechiul Cod penal; - Dosarul nr. 15/P/1993 cunoscut sub denumirea de "Dosarul Autobuzul”, inițial secretizat și apoi redeschis: fostul șef al Departamentului Securității Statului Postelnicu Tudor, fostul ministru de interne Homoștean George, fostul șef al Securității Timișoara, general maior (rez.) Mortoiu Aurelian, fostul comandant U.S.L.A., colonel (rez.) Blaga Ștefan, fostul comandant al Miliției județului Timiș, Deheleanu Ioan, fostul șef al Inspectoratului Județean Timiș din cadrul Ministerului de Interne, Nica Constantin, colonelul (rez.) Tecșan Constantin, colonel dr. (rez.) Gornic Gheorghe și plt. adj. (rez.) Laza Iulian pentru săvârșirea infracțiunilor de coautorat la omor deosebit de grav, omor calificat, respectiv omor deosebit de grav; - Dosarul în care a fost trimis în judecată col. Crăciun Gheorghe, fostul comandant al Penitenciarului Aiud în perioada 1958-1964, pentru infracțiunea de omor deosebit de grav.

Aceasta a fost prima cauză care a expus public mecanismul terorii și exterminării fizice a deținuților politici în penitenciare; - Dosarul nr. 48/P/2014 privind pe comandanții penitenciarelor Oradea și Făgăraș, în care s-a pus în aplicare un regim de exterminare, dosar în care nu s-a putut dispune o soluție de trimitere în judecată întrucât cei responsabili decedaseră; - Dosarele privind decesul dizidentului Gheorghe Ursu în închisoare: un dosar vizând pe deținutul civil Clită Marian și pe comandanți ai miliției și ai arestului miliției capitalei, respectiv col. Tudor Stănică și Mihail Creangă, iar altul în care, pornindu-se de la jurisprudența C.E.D.O. care a încadrat astfel de fapte ca infracțiuni imprescriptibile, au fost trimiși în judecată doi foști ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, precum și a unui fost ministru de interne și a unui fost şef al Departamentului Securităţii Statului, pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității (comunicatul de presă din data de 1 august 2016).

Alte două dosare, în lucru

Secția de urmărire penală și criminalistică mai are în lucru încă două dosare ca urmare a sesizărilor formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc cu privire la tratamentele inumane și degradante aplicate minorilor cu handicap sever aflați în Căminul spital pentru minori nerecuperabili Cighir (138 de decese), Căminul spital pentru minori nerecuperabili Păstrăveni (395 de decese), Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili Sighetu Marmației (239 de decese), respectiv cu privire la tratamentele inumane și degradante aplicate minorilor cu handicap sever instituționalizați în Spitalul pentru Copii Neuropsihici Cronici Siret, cu consecința decesului a minim 340 minori. În ambele cauze, cercetările se efectuează în acest moment in rem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel