Urmărește emisiunea live


Ambasadorul român la Sofia, acuzat că ar fi agent al serviciilor bulgare

Anton Păcurețu
Anton Păcurețu

După ce s-a dovedit că a colaborat cu Securitatea, ambasadorul român la Sofia, Anton Pădurețu, este acuzat de publicația foto: agerpres[/caption]

Nume de cod "Tony"

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut verificări în cazul lui Anton Păcurețu, în perioada când acesta ocupa funcția de director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În arhivă s-au găsit rapoarte ale ofițerilor despre activitatea lui Păcurețu, însă nu s-au păstrat notele informative. Din dosarul său rezulta însă că acesta ar fi dat, în cinci note informative, informații despre colegii săi de facultate.

În arhiva CNSAS nu mai există mapa anexă, ci doar volumele care cuprind caracterizările informatorilor. Actualul ambasador la Sofia era descris ca fiind un colaborator loial, cu numele de cod "Tony".

Lovitură dată minorității române din Bulgaria

Ambasadorul României la Sofia este acuzat că nu apără drepturile celor 160.000 de români, care formează minoritatea autohtonă de la sud de Dunăre. Statul bulgar nu recunoaște minoritatea română, a doua ca număr din țară, după cea turcă. Asta în condițiile în care statul român le oferă celor circa 10.000 de bulgari din România toate drepturile: de la un loc în Parlament, până la școli în limba maternă, de la slujbă în biserică, până la bugete uriașe pentru păstrarea culturii și identității bulgare.

Chemat la ministerul de Externe bulgar, în prezența ministrului adjuct Ţancev, Anton Păcurețu a declarat că: "cetăţenii bulgari de conştiinţă românească reprezintă un pod între cele două ţări", adăugând că "ei nu au probleme în Bulgaria".

Acest lucru i-a enervat pe jurnaliștii de la Romanian Global News, care au lansat un apel către ministrul român de Externe, Titus Corlățean, și către Serviciul de Informații Externe. Ei cer declanșarea unei anchete pentru lămurirea intereselor pe care le servește Păcurețu în Bulgaria, și până la definitivarea anchetei, aducerea acestuia acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel