Alex Coita, în America: ”Asta e întrebarea de 64.000 de dolari”

Alex Coita
Alex Coita

„Pozele de mai jos confirmă că sunt un adevărat trendsetter”, și-a început astfel Alex Coita mesajul publicat duminică pe contul de Facebook.

„Pozele de mai jos confirmă că sunt un adevărat trendsetter. De ce? Continuați să citiți și veți afla.

Cu patru ani înainte să ajungă la Washington doamna Dăncilă, domnul Barna și domnul Iohannis, fix pe vremea asta, atunci când mulți dintre noi încă nu ne cunoșteam, când Trump nu devenise președinte, când aveam barba mai lungă și încă mai credeam în sloganuri, ei bine, fix acum patru ani, eram în vizită în America. Nu știu dacă oficială sau nu, dar cu siguranță de lucru.

Acum, nu zic că s-au luat toți după mine. Dar să fie oare o coincidență că, la doar câțiva ani de la vizita mea la Washington, s-a făcut coadă la ghișeul VIP de la vamă? Greu de crezut!

Și acum, lăsând autoironia la o parte, aceste poze au o valoare aparte, pentru că sunt legate direct de cheia de boltă a securității României. Sunt parte a unui schimb de replici pe care l-am avut cu generalul Philip Breedlove, la vremea respectivă șeful forțelor militare NATO din Europa (SACEUR). Redau mai jos, pentru cei interesați, postarea de la vremea respectivă.

Am ales să-i pun Generalului Breedlove o întrebare care ne privește direct. Dat fiind că există, în ultima vreme, mai multe voci (vezi Judy Dempsey) care pun la îndoială disponibilitatea politică și capabilitatea operațională a NATO de a aplica Articolul V (clauza de apărare colectivă) în caz de agresiune la adresa unui stat membru, l-am rugat să ne spună care sunt, în opinia sa, acțiunile deopotrivă necesare și fezabile care trebuie luate de NATO pentru a întări potențialul de descurajare al Art. V.

Asta e întrebarea de 64.000 de dolari, mi-a spus Breedlove, care evident se abținea cu greu să nu comenteze partea politică a problemei. Până acum NATO s-a concentrat pe asigurare (assurance) pentru statele din flancul estic, însă într-adevăr, a recunoscut, este nevoie să pivotăm pentru a genera componenta de descurajare (deterrence). Rusia înțelege diferența dintre un stat NATO și unul din afara Alianței, însă este nevoie de o creștere exponențială a capabilității de a răspunde unei agresiuni. Aceasta este în prezent insuficientă, fiind nevoie de a crește gradul de pregătire și de responsivitate. Pentru asta, însă, este nevoie de mai multe investiții, mi-a zis Breedlove, evident frustrat de insuficientele alocări financiare ale statelor europene”, a scris, duminică, Alex Coita pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel