Achiziţia sistemului SIML de către România, în procedură de aprobare în Congresul SUA

congresul sua
congresul sua

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale salută finalizarea, de către Departamentul de Stat al SUA, a procesului de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziţionării Sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă - SIML şi notificării, în acest sens, a Congresului SUA, conform procedurilor standard americane.

Pentru îndeplinirea misiunilor la standarde adaptate provocărilor actuale, Forţele Navale au nevoie de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, interoperabil cu celelalte sisteme care urmează să intre în dotarea forţelor navale şi cu cele din dotarea altor state membre ale NATO.

Conform cerinţelor Forţelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafaţă adverse, dar şi de apărare a căilor de comunicaţii maritime proprii.

La nivelul MApN, programul de înzestrare SIML a fost fundamentat prin parcurgerea tuturor etapelor prevăzute în sistemul integrat de management al achiziţiilor pentru apărare. În urma analizei documentelor de program, a reieşit că singurul sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă complet operaţional, modern, testat şi livrat către forţe armate din state NATO (Polonia), şi care se pliază cel mai bine pe cerinţele operaţionale, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). Alte state ale căror forţe armate au în dotare racheta NSM (dar nu şi sistemul) sunt Germania, Norvegia, Statele Unite ale Americii şi Malaezia.

Care sunt costurile programului


Prin proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului se propune aprobarea atribuirii de către Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii, a contractelor de stat de tip Letter of Offer and Acceptance - LOA specifice Programului Foreign Military Sales - FMS, pentru realizarea "Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă", aferentă programului de înzestrare SIML. Prin implementarea acestui program va fi asigurat, pe lângă sistemul propriu-zis, şi pachetul de suport logistic iniţial, instruirea militarilor privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazei de date privind parametrii tactici ai ţintelor.

Costurile programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), aşa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane EURO, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie, aşa cum va fi stabilită prin lege de Parlament.

Care este următoarea etapă

După aprobarea Congresului SUA şi a Parlamentului României urmează a fi purtate discuţii şi negocieri de natură tehnică pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei, dar şi modul de punere în practică, prin cooperare tehnologică şi industrială a unei capacităţi de producţie şi realizare a mentenanţei constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, aşa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, alin. b).

Pe lângă înfiinţarea unor locuri de muncă înalt calificate, realizarea unei infuzii de capital în economia românească, şi dezvoltarea unei facilităţi de nivel tehnologic de ultimă generaţie în industria naţională de apărare, această cerinţă răspunde şi unui interes naţional de securitate, astfel încât în situaţii de criză sau război să nu fie necesară trimiterea echipamentelor în afara teritoriului naţional pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii sau mentenanţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel