EXCLUSIV  A murit Emanuil Rus, de la Mănăstirea Bixad. Stareţul avea Covid-19. Dan Ciachir: Ne-a părăsit o mare personalitate a bisericii noastre

Dorli Blaga a murit. Ultima dorință sfidată
Dorli Blaga a murit. Ultima dorință sfidată

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a transmis câteva gânduri despre cel care a fost stareţul Mănăstirii Bixad, din judeţul Satul Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus, cel care s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 68 de ani.

"El este un ucenic al părintelui Nicolae Steinhardt, fiind format la Rohia. Acolo a intrat ca frate de mânăstire. Mai mult, când a venit Securitatea, părintele  Steinhardt avea activitatea de bibliotecar, o bibliotecă de 40.000 de volume, iar părintele Emanuil Rus a fost cel care a salvat "Jurnalul fericirii", ascunzându-l undeva în spatele unui vas de expansiune al unei centrale şi uite că aşa a putut să apară volumul. 

Acolo a ajuns stareţ, acolo a trecut la cele veşnice. Părintele stareţ Emanuil Rus este şi deţinătorul unui doctorat în Filologie - atenţie, nu teologie - susţinut cu un filolog cunoscut, titlul tezei fiind 'Raporturile romano-slave în opera lui Silviu Dragomir'. E un lucru rar ca un călugăr, un ierarh, să aibă doctorat în Filologie. L-am cunoscut foarte bine, a fost un foarte bun predicator, un om care ştia şi teologie dar era şi iniţiat în cultura laică. Mi-a povestit foarte multe lucruri despre părintele Nicolae Steinhardt. A fost o personalitate a bisericii noastre, duhovnicească dar şi culturală, un predicator foarte bun. Este o pierdere pentru monahismul nostru. A trecut acum la cele veşnice de boala asta, deşi cred că era vaccinat...", ne-a transmis Dan Ciachir

Stareţul Mănăstirii Bixad, arhimandritul Emanuil Rus, s-a stins din viaţă

Stareţul Mănăstirii Bixad, din judeţul Satul Mare, dr. arhimandrit Emanuil Rus, s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 68 de ani, a anunţat, joi, Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

"Cu durere în suflet, dar şi cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoştinţa slujitorilor sfintelor altare, a vieţuitorilor din mănăstiri şi a tuturor credincioşilor, că Preacuviosul Părinte Arhim. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel' Bixad din Protopopiatul Ortodox Român Oaş, a trecut la Domnul în ziua de joi, 28 octombrie 2021, la vârsta de 68 de ani. Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, dimpreună cu părinţii slujitori din Sfânta noastră Episcopie, cu monahii şi monahiile, transmit un mesaj de condoleanţe, mângâiere, întărire şi alinare sufletească pentru vieţuitorii Sfintei Mănăstiri Bixad, dar şi pentru toţi cei care l-au cunoscut pe părintele stareţ Emanuil", se arată în comunicatul Episcopiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel