10 semne că ai diabet. Cum să identifici la timp afecțiunea

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Există 10 semne care îți vor spune că ai diabet. Diabetul este foarte răspândit în întreaga lume, dar cel mai ciudat lucru este numărul persoanelor a căror boală nu este diagnosticată. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 25% din cele 30 de milioane de oameni cu diabet nu știu că au boala.

Acest lucru se datorează probabil că simptomele diabetului sunt adesea subtile, ceea ce înseamnă că multe femei tinere le pot trece cu ușurință cu vederea sau le pot ignora. Diabetul de tip 2 apare atunci când nivelul zahărului din sânge este prea ridicat și organismul nu este capabil să producă suficientă insulină. Această boală are efecte secundare grave. Lăsat neabordat, diabetul poate duce la un risc crescut de boli de inimă, leziuni ale nervilor și demență. Diabetul nu este doar o problemă a bătrâneții, așa cum cred mulți oameni. Mai mult de jumătate din toate cazurile noi de diabet apar la pacienții cu vârsta sub 64 de ani. De aceea este foarte important să faceți controale regulate. Dacă te confrunți cu oricare dintre cele 10 simptome neașteptate ale diabetului expuse mai jos, cu siguranță ar trebui să fii în gardă.

10 semne că ai diabet. Respirație urât mirositoare și urinare frecventă

Când există exces de zahăr în sânge, corpul tău încearcă instinctiv să scape de el. Astfel, dacă te trezești brusc că frecventezi baia fără un motiv aparent, mai ales dacă se întâmplă de mai multe ori pe noapte, este timpul să vorbești cu medicul tău.

Cu urinarea frecventă, există o posibilitate reală de deshidratare. Și mai rău, unii pacienți care nu știu că au diabet își potolesc setea cu băuturi dulci. Însă, acestea cresc semnificativ nivelul de zahăr din sânge. Semnele deshidratării includ urina închisă la culoare, pierderea în greutate și sete extremă.

Deshidratarea organismului asociată cu diabetul contribuie la senzația de gură uscată și la respirația urât mirositoare aferentă. Acest lucru înseamnă că aveți deficit de salivă, care spăla bacteriile și poate echilibra nivelul pH-ului din gură.

În plus, diabetul nediagnosticat sau necontrolat poate provoca cetoză, un proces în care organismul folosește grăsimile mai degrabă decât glucoza pentru energie. Cetoza produce un produs secundar chimic care vă poate face respirația neplăcută.

Vederea încețoșată semnalează diabetul. Senzații de amorțeală și furnicături la nivelul membrelor

Vederea încețoșată este un simptom comun și adesea trecut cu vederea al diabetului la femei. Ce legătură are diabetul cu vederea ta? Pe măsură ce nivelul zahărului crește în corpul dumneavoastră, lichidul se poate forma în lentilă.

Acumularea acestui fluid estompează vederea și provoacă miopie. Prin urmare, mulți pacienți cu diabet vin la optometrist pentru o prescriere de ochelari sau lentile de contact noi. Din fericire, menținerea nivelului de zahăr sub control poate ajuta la clarificarea vederii încețoșate.

Neuropatia este o afecțiune caracterizată prin senzații de amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Afecțiunea apare la mai mult de jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că diabetul reduce fluxul de sânge către extremități și, în timp, lezează vasele de sânge și nervii.

Persoanele care suferă de diabet nu simt apariția unor leziuni. Procesul de vindecare devine mai complicat

Sensibilitatea redusă a extremităților crește nivelul leziunilor. Astfel, este mai puțin probabil să observi o tăietură pentru că nu o simți. spune Gauundan. În plus, diabetul necontrolat complică procesul de vindecare. Nivelul ridicat de zahăr din sânge oferă un mediu bun pentru creșterea bacteriilor.

Diabetul este adesea însoțit de hipertensiune arterială și colesterol crescut cu formarea de plăci aterosclerotice. Acestea din urmă înfundă vasele de sânge, reducând aportul de sânge și încetinind vindecarea rănilor și tăieturilor. În plus, diabetul slăbește celulele T care alcătuiesc sistemul imunitar și, prin urmare, apărarea organismului împotriva infecțiilor.

Scăderea în greutate inexplicabilă poate apărea din mai multe motive, inclusiv diabet. Insulina vă ajută corpul să folosească zahărul din sânge pentru a vă ajuta celulele să funcționeze. Prin urmare, dacă ai rezistență la insulină, celulele tale nu primesc suficientă energie, în ciuda abundenței zahărului din organism. Se crede că dacă pierzi la întâmplare 5 până la 10% din greutatea corporală în decurs de șase luni, ar trebui să mergi la medic.

Oboseala și petele pe piele sunt un simptom extrem de vizibil al manifestării bolii

Principala sursă de energie pentru corpul tău sunt carbohidrații, care sunt transformați în glucoză. Dar dacă aveți diabet, corpul dumneavoastră nu poate folosi această sursă de energie în mod eficient. Iar deshidratarea asociată diabetului poate duce, de asemenea, la senzații de oboseală.

Desigur, există multe alte motive pentru care s-ar putea să te simți epuizat, inclusiv dieta, nivelurile ridicate de stres și lipsa somnului. Cu toate acestea, dacă nu puteți găsi o explicație pentru această oboseală extremă și aveți alte simptome de diabet, merită să cercetați.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge creează un mediu favorabil pentru infecțiile vaginului. Glucoza este combustibilul pentru drojdie. Cu cât mai multă glucoză, cu atât se înmulțesc mai activ. Dacă aveți focare de afte la câteva luni și măsurile standard nu vă ajută, este timpul să vă consultați medicul.

Un semn precoce neașteptat și comun al rezistenței la insulină, care este considerat un precursor al diabetului zaharat, este întunecarea pielii din jurul gâtului și sub axile. Adesea vedem acest fenomen la femeile cu sindromul ovarului polichistic. Specialiștii au observat că femeile cu PCOS prezintă un risc crescut de probleme cu insulină. În plus, pielea de la axile este destul de groasă și supusă multor frecări regulate. Dacă corpul tău este deshidratat, cel mai probabil că simptomele vor apărea pe piele.

Printre cele 10 semne ca ai diabet se numără și pielea cenușie a axilei. În acest caz este foarte importantă aplicarea loțiunii sau vizita la un dermatolog sunt primii pași pe care trebuie să-i faci. Dar dacă simptomele pielii uscate și decolorate nu dispar sau dacă apar împreună cu alte simptome ale diabetului, discutați cu medicul dumneavoastră, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel