IPOTEZĂ. De ce s-a dus Iohannis la Băsescu, la Vila Lac 3. Trei scenarii pentru amânarea alegerilor

Traian Băsescu, Klaus Iohannis
Traian Băsescu, Klaus Iohannis

Președintele Traian Băsescu poate miza pe trei situații limită pentru prelungirea mandatului la Cotroceni. Una dintre ele se referă exact la posibila vizită, care nu a fost infirmată de președinte, a lui Klaus Iohannis la Vila Lac 3. 

1. Klaus Iohannis cere amânarea alegerilor prezidențiale. Spune că data alegerilor, stabilită, prin Hotărâre de Guvern, îi aduce o vătămare gravă, în calitate de candidat și afectează și interesul general al cetățenilor. Datele 2 și 16 noiembrie sunt cele în care va avea loc votul pentru alegerile prezidențiale. Hotărârea stabilește ca alegerile prezidențiale să aibă loc cu o lună înainte de expirarea mandatului ce va avea loc în 22 decembrie. Klaus Iohannis a declarat că vrea amânarea datei alegerilor, fără a preciza cu cât sau până când. Cererea lui Klaus Iohannis de a amâna data alegerilor prezidențiale a fost făcută în 11 august. În 10 august, mașina lui Klaus Iohannis a fost surprinsă în timp ce intra printre cele două porți verzi de la Vila Lac 3, care s-au deschis în fața sa. Președintele Traian Băsescu nu a infirmat că ar fi avut loc o întâlnire între el și Klaus Iohannis. Analistul Alfred Bulai și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, au comentat coincidența. 

Gabriela Firea, întrebare pentru Klaus Iohannis: De ce minte?

În cazul în care cererea lui Klaus Iohannis va avea rezultate, alegerile prezidențiale pot fi amânate, iar Articolul 83 din Constituția României prevede, la punctul al doilea, că "Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales".

Pavel Abraham: Soția lui Mircea Băsescu, audiată într-un dosar penal nou

"Traian Băsescu n-a făcut o dezmințire și mă pune pe gânduri, pentru că domnul Traian Băsescu putea să clarifice situația. Pe de altă parte, e foarte greu de crezut că te-ai dus la vila unde stă Traian Băsescu pentru că voiai să vorbești cu menajera, pentru că nu era Traian Băsescu. Era vorba despre o întâlnire între Traian Băsescu și Klaus Iohannis, pe care doar Iohannis a dezmințit-o, iar domnul Băsescu stă liniștit și nu zice nimic, ceea ce, evident, că nu face decât să crească această suspiciune. Și dacă ne trezim că Traian Băsescu spune, într-o  doară, 'da, dom'ne, a fost la mine', domnul Iohannis e desființat în acel moment. Acest climat este susținut în mod clar de către Traian Băsescu", a spus analistul Alfred Bulai. Despre motivarea lui Klaus Iohannis spune că este aberantă, subliniind că "domnul Iohannis putea să inventeze multe alte criterii, de exemplu, perioada de suspendare a lui Traian Băsescu, și aici puteau să vină juriștii să spună dacă se pune sau nu". 

Mirel Palada a precizat că este remarcabilă continuitatea dintre cele două momente, 10 și 11 august, "ipoteza fiind plauzibilă". 

De ce este executat Cristian Diaconescu. Culisele unui gest din 2007

2. O a doua ipoteză se referă tocmai la perioada de suspendare, la posibilitatea în care președintele Traian Băsescu ar dori să aibă un mandat complet și să ceară prelungirea mandatului cu tot atâtea zile cât a fost suspendat. În urmă cu un an, președintele CCR, Augustin Zegrean, spunea că va da un răspuns "la anul" în legătură cu posibilitatea prelungirii mandatului președintelui Traian Băsescu. Reacția lui Augustin Zegrean vine în situația în care președintele Traian Băsescu declara: "Oameni buni, vă spun ca şi la prima, şi la a doua: «Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război». Dar să aibă grijă că s-ar putea să îmi aduc aminte ce scrie în Constituție, că mandatul preşedintelui este de cinci ani. Şi deocamdată am cam avut vreo două luni în care nu am avut serviciu, pe suspendarea din martie. N-aş vrea să mă pun în situaţia, că eu nu pot să încalc Constituţia, să le aduc aminte şi lor, şi Curţii Constituţionale că mandatul preşedintelui e de cinci ani. Să nu facă vreun efort să mi-l prelungească. Voi cere să îmi dea lunile alea înapoi", a spus Traian Băsescu.

Scandal imens. Numirea în funcție a produs indignare. "La cât suntem de proști…"

3. De e pace, de-i război... O a treia ipoteză se referă tocmai la situația din Ucraina. Președintele Traian Băsescu s-a referit, în repetate rânduri, la războiul de la granița țării noastre. Articolul 83 din Constituția României prevede la punctul al treilea că "mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel