Vasile Dâncu, convins că Victor Ponta va apela la Biserica Ortodoxa Română în campania prezidențială

Sociologul Vasile Dâncu scrie pe blog că echipa lui  Victor Ponta va apela la sprijinul Bisericii Ortodoxe Române  în campania pentru alegeripe prezidențiale, în condițiile în care Alianța Creștin Liberală îl va desemna pe Klaus Iohannis candidat la prezidențiale.

Vasile Dâncu spune  că PNL și PDL au greșit când au ales denumirea „Alianța Creștin-Liberală".

"Prima greşeală este cea cu aducerea particulei "creştin" din creştin –liberalismul adus ca inovație. În opinia mea este o greşeală deoarece aduce în lumină o vulnerabilitate a candidatului, faptul că nu este ortodox. Explicaţia dată de Vasile Blaga, interesantă, despre faptul că este eticheta generală pentru că suntem creştini, nu ține. Ea este valabilă doar acolo unde creştinii se confruntă cu musulmanii sau alte religii. În Europa particula creştin trimite la creştin-democraţie, partide de dreapta, iar creştinismul din politică se asociază cu catolicismul sau bisericile protestante sau cele neoprotestante. În acest caz, orice echipă de campanie va avea Victor Ponta nu va scăpa momentul și va aduce Biserica Ortodoxă la luptă politică, o luptă (inegală) între o stângă ortodoxă şi o dreaptă creştin democrată.

Citește și: Chirieac: S-a creat marele partid comunist de dreapta

Challengerul Iohannis în loc sa pună întrebări esenţiale lui Ponta, va trebui sa se justifice, să dea asigurări Bisericii Ortodoxe că nu va tăia niciunul dintre drepturi sau privilegii, că nu o va deranja ca biserică națională.

Dacă se făcea o analiză atentă nu s-ar mai fi adăugat o vulnerabilitate unui candidat care este minoritar etnic și această vulnerabilitate va fi speculată masiv în campanie, chiar dacă nu va avea un efect distrugător, ea poate măcina un candidat. Cu atat mai mult cu cât este vorba despre un candidat care a facut deja o gafă destul de mare spunând că unirea cu Republica Moldovei ne-ar costa prea mult", precizează Vasile Dâncu pe blog.

Citește și: Focus grup Avangarde: Cum vor românii să fie viitorul președinte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel