Urmărește emisiunea live


Ursoaica ANCA, eliberată din Grădina Zoo Piatra Neamţ

După o intensă mobilizare a iubitorilor de animale, o ursoaică de aproape 24 de ani a fost adusă în Sanctuarul de la Zărneşti, de la Grădina zoologică din Piatra Neamţ.

Ursoaica Anca, în vârstă de aproximativ 24 de ani, a ajuns luni, la Sanctuarul Libearty din Zărneşti, cea mai mare rezervaţie de urşi bruni din sud-estul Europei, fiind adusă de la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ, unde trăia în condiţii inadecvate pentru un asemenea animal.

Vicepreşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni din Braşov, Paula Ciotloş, a declarat, pentru Agerpres, că ursoaica stătea în cea mai mare parte a timpului închisă într-un spaţiu inadecvat. Rareori avea acces într-o zonă înverzită de lângă spaţiul în care era închisă, unul cu gratii ruginite şi cu ciment pe jos.

A ajuns cu bine la Zărneşti, după câteva ore cât a durat transportul. Deocamdată nu au fost depistate probleme de sănătate. Să sperăm că în cel mai scurt timp se va acomoda în rezervaţie, unde condiţiile sunt mult mai bune, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni Braşov.

Au fost două surori

Timp de 20 de ani, ursoaicele surori Anca și Ina a împărțit o piscină, un adăpost și spațiul de plimbare. Practic, amândouă și-au trăit viața doar pe jumătate. Țarcul avea un singur bazin, un bârlog și un teren „de plimbare". Singura soluție pe care au putut să o găsească administratorii a fost ca ursoaicele beneficieze de cele puse la dispoziție, cu rândul.

După mai mulți ani, în care Asociația „Milioane de Prieteni" a făcut sesizări către autorități, acestea au decis să aprobe transferul ursoaicei Ina în sanctuarul Libearty. După alți patru ani, iată că și Anca va avea șansa să se bucure de natură, alături de sora ei.

Decizia autorităților a fost luată după solicitările transmise de asociația „Milioane de Prieteni" autorităților și după ce comunitatea din zonă s-a mobilizat și a realizat o petiție online.

Sanctuarul Libearty din Zărneşti

Ursoaica Anca este al 98-lea exemplar care a ajuns în Sanctuarul Libearty din Zărneşti. Rezervaţia de urşi bruni se întinde pe o suprafaţă de 69 de ha de pădure pusă la dispoziţie de Primăria Zărneşti şi se află înainte de intrarea în oraş, la doi km distanţă de DN73A Râşnov-Zărneşti. Este prima rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România.

Urşii aflaţi aici se pot căţăra în copaci şi au la dispoziţie mai multe iazuri unde se pot bălăci. Cei mai mulţi urşi din rezervaţie au fost salvaţi din cuşti improprii aflate pe lângă restaurante, hoteluri, circuri sau chiar mănăstiri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel