Ungaria și Polonia dau de pământ cu șeful FBI, după o gafă grosolană legată de Holocaust

După Polonia, Ungaria condamnă și ea remarcile șefului FBI, James Comey, care a sugerat că cele două state din centrul Europei au fost complicii Germaniei la Holocaust.

Ministerul ungar de Externe a declarat marți că afirmațiile șefului FBI sunt de o "insensibilitate uluitoare și de o superficialitate inadmisibilă".

Diplomația maghiară a susținut că remarcile publicate de Comey în The Washington Post sunt defăimătoare ai recurg la generalizarea ungurilor. Ministerul a precizat că a trimis o copie a plângerii și ambasadei SUA la Budapesta.

Comey a scris că "în minţile lor, criminalii şi complicii Germaniei, şi Polonia, şi Ungaria şi din multe, multe alte locuri, ei nu au făcut ceva rău". "Ei erau convinşi că era ceea ce era bine să facă, că era lucrul pe care trebuiau să-l facă", adaugă el.

Aproape 550.000 de evrei unguri au fost uciși în timpul Holocaustului. Oficiali maghiari au ajutat la efectuarea deportărilor după ce Germania, un fost aliat, a invadat Ungaria în 1944.

Germania nazistă a ucis 6 milioane de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, jumătate dintre ei evrei. 

"Pentru cei care nu cunosc adevărul istoric, vreau să le spun astăzi că Polonia nu a fost un agresor, ci o victimă în timpul celul de-al Doilea Război Mondial", a declarat luni premierul polonez Ewa Kopacz.

Duminică, ambasadorul american în Polonia a fost chemat să dea explicații la Ministerul de Externe din Varșovia, iar luni ministrul de Externe a cerut scuze oficiale de la Washington.

Jobbik, alegeri parțiale Ungaria: ascensiune meteorică a extremiștilor, o amenințare și pentru regimul Orban

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel