Vulnerabilitatea României în fața unui cutremur nu ține numai de rezistența clădirilor, ci și de infrastructura de telecomunicații. Comunicarea în cazul unui cutremur se bazează în principal pe infrastructura operatorilor publici de telecomunicații, a explicat pentru De Ce News fostul comandant al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), generalul Tudor Tănase. Astfel, operatorii publici sunt obligați prin licență să asigure canale prioritare autorităților statului în caz de urgență. Dacă infrastructura acestora este afectată în anumite zone sau în totalitatea sa, depinzând de gravitatea catastrofei, singura modalitate de comunicare rămâne cea prin unde radio, UHF sau Tetra.
Operatorii publici sunt pregătiți să ofere rețele închise, non-blocking, în cazul unei alerte la nivel național, cum ar fi un cutremur, explică fostul comandant al STS, generalul Tudor Tănase. Problema apare în momentul în care este afectată infrastructura operatorilor publici, și-așa vulnerabilă, cum s-a văzut în diferite ocazii. „Să nu uităm că multe dintre antene și relee sunt instalate pe blocuri și alte clădiri, care pot fi oricând afectate de un cutremur puternic”, a menționat generalul Tudor Tănase.
Există un proiect în derulare, cu stații seismologice, dintre care peste 30 urmează a fi instalate în București, prin care să se facă avertizarea către factorii de decizie, să se oprească automat gazele și electricitatea și să se estimeze pagubele. Proiectul se realizează prin colaborarea STS cu Institutul de Fizică a Pământului, numai că din lipsă de fonduri nu s-a realizat decât o primă fază a proiectului, adică un radioreleu instalat în Vrancea. Oprirea automată a utilităților ce pot duce la explozii și incendii are un cost estimativ de șase miliarde de euro, dar prof. Gh. Mărmureanu stă liniștit, căci următorul mare cutremur la noi nu va fi până în 2040 conform analizelor din ultimii 600 de ani pe care le-a efectuat. Nu rămâne decât să sperăm că nu ne va lua prin surprindere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu