Turcia, ofensivă în Siria. Luxemburgul solicită DEZBATERE în cadrul NATO

Armata Turcia
Armata Turcia

Luxemburgul a solicitat vineri o dezbatere în cadrul NATO cu privire la ofensiva Turciei în nordul Siriei împotriva forţelor kurde care au ajutat coaliţia internaţională în lupta contra grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP. 

"NATO este un club în care valorile democratice sunt respectate. Atunci când sunt nori, este nevoie de o dezbatere", a explicat şeful diplomaţiei luxemburgheze, Jean Asselborn, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de externe, la sediul Alianţei la Bruxelles. 

"Trebuie să putem vorbi liber despre orice problemă care se petrece în rândul NATO. Reuniunile ministeriale nu sunt un ghişeu de înregistrare a discuţiilor dintre ambasadori", a protestat el. 

Factor de tensiuni 

Mai mulţi membri NATO consideră că ofensiva turcă din nordul Siriei trebuie să fie dezbătută în cadrul Alianţei, pentru că este "un factor de tensiuni şi preocupări". 

Subiectul - spinos - a fost evitat în cursul unei reuniuni a miniştrilor apărării ai Alianţei, în februarie. Decizia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a continua operaţiunile militare pentru a disloca forţele kurde din nordul Siriei după ce a expulzat Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), braţul armat al Forţelor Democratice Siriene (SDF), din oraşul Afrin, a provocat mânia ministrului luxemburghez. 

"Kurzii nu sunt teroriști"

"Kurzii din YPG au ajutat coaliţia internaţională şi forţele americane, ei au eliberat oraşul Raqqa. Nu-i putem amesteca cu teroriştii", a acuzat el. 

Miliţia kurdă a YPG este considerată drept 'teroristă' de către Turcia, dar este un aliat important al Washingtonului în lupta contra SI. 

Trupe americane, care continuă să îi sprijine pe combatanţii kurzi în lupta lor împotriva SI, sunt în prezent staţionate la Manbij, la circa 100 de kilometri est de Afrin. 

Jean Asselborn a sublinait că a primit sprijinul a numeroşi colegi. Secretarul de stat american "Mike Pompeo nu a reacţionat, dar nu cred că nu este de acord", a adăugat el, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel