Turcia: Caricaturist arestat, după ce l-a desenat pe Erdogan

Un caricaturist turc în vârstă de 69 de ani, care îl criticase pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în operele sale, a fost plasat în detenţie pentru 'insultă' adusă şefului statului, informează marţi mass-media-turce citate de AFP.  

Nuri Kurtcebe, autor de romane grafice şi desenator de presă, a fost încarcerat luni, la cererea unui tribunal din Yalova (nord-vest), potrivit agenţiei de presă Dogan. 

Kurtcebe a fost condamnat în 2017 la mai mult de un an şi două luni de închisoare, pentru o serie de caricaturi publicate în 2015 şi care-l aduceau în prim plan pe Erdogan. După respingerea cererii sale de apel, el a fost arestat şi închis pentru a ispăşi această pedeapsă, precizează Dogan. 

Kurtcebe este cunoscut în Turcia în special pentru caricaturile sale acide publicate în mai multe ziare şi reviste. El a adaptat de asemenea, în 2001, sub formă de roman grafic o epopee a poetului Nazim Hikmet (1902-1963) despre războiul de independenţă turc purtat de Mustafa Kemal, care a dus la naşterea Turciei moderne în 1923. 

Turcia este în mod regulat criticată de organizaţiile de apărare a libertăţii de exprimare, care denunţă arestările pentru 'insultă' adusă lui Erdogan, arestări care s-au multiplicat în ultimii ani. 

Acțiuni tot mai dese 

Autorităţile turce şi-au înteţit şi urmăririle împotriva jurnaliştilor şi colaboratorilor din presă, mai ales după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. 

Acesta este şi cazul lui Musa Kart, unul dintre cei mai cunoscuţi desenatori de presă din Turcia, condamnat în aprilie la trei ani şi nouă luni de închisoare pentru activităţi 'teroriste', împreună cu mai mulţi dintre colegii săi de la cotidianul de opoziţie Cumhuriyet. El a beneficiat de o măsură de eliberare condiţionată în aşteptarea procesului său în apel. 

'În mod clar, acest guvern nu a renunţat la neutralizarea caricaturiştilor prin intermediul pedepselor cu închisoarea', a reacţionat Musa Kart după arestarea lui Kurtcebe, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel