Traian Băsescu a făcut teoria UE

basescu1
basescu1

Președintele Traian Băsescu a ieșit pentru a treia oară în această săptămână cu declarații de presă. Vineri seara, acesta a făcut o analiza a modului de absorție a fondurilor europene, avertizând totodată românii pentru intrarea din nou în recesiune a economiei. Din nou, Băsescu a adus în discuție exploatările de suprafață de aur și cupru, pentru generarea de noi locuri de muncă, dar și critici la adresa Guvernului Ponta.

Iată principalele declaraţii:

În condiţiile în care UE, zona euro în mod deosebit, se află în recesiune şi perspectiva este ca şi în trimestrul următor să rămână în recesiune, ne obligă să privim foarte realist şi la situaţia noastră. În ultimele 4 trimestre, se observă că România a avut 3 trimestre cu scădere economică faţă de trimestrul anterior.

De ce n-am reuşit să menţinerea creşterea economică? Primul Motiv este neutralizarea începând din trimestrul III a fondurilor europene. Aici trebuie să renunţăm la jocuri politice. Pasiunea este ca PDL să dea vina pe actualii guvernanţi, actualii guvernanţi pe foştii guvernanţi. Realitatea este că nici unii nici alţii nu şi-au făcut treaba.

 "Este esenţial ca procedurile la care ne-am angajat să fie implementate în următoarele două luni, pe toate programele. La Comisie există disponibilitatea ca din Decembrie să ni se plătească facturile existente la Ministerul Economiei"

Dacă utilizat un miliard de euro, România nu ar fi avut creştere negativă în trimestrul 3

Alte cauze au fost seceta, lipsa investiţiilor şi criza politică

Am înţeles ca guvernul vrea să ia maşini. E o măsură neinspirată

Cred că pentru anul viitor, ar trebui analizată îndepărtează pensiilor

-Aici în mod categoric trebuie să renunţăm la jocuri politice. Pasiunea e să dea vina PDL pe actualii guvernanţi, actualii guvernanti pe foştii. Realitatea este că nici unii nici alţii nu şi-au făcut treaba până la capăt

 A fost un audit al Curţii de Conturi la începutul lui 2011, s-a instituit o perioadă în care nu s-au mai decontat facturi, Comisia Europeană a cerut corecţii în proceduri, în baza acelui audiat, corecţii care trebuiau să se implementeze integral până la 30 iulie

 După ce prima parte a fost implementată, la finele lui 2011 s-a redeschis finanţarea, până la 30 iunie

Din păcate, în ianuarie - 30 iunie trebuia finalizat procedul de verificare, implementare măsuri, unificare proceduri etc

Lucru care o fi fost început în înauarie-februarie, dar s-au schimbat douî guverne, care au fost mai mult preocupate de politică decât de fonduri europene

Ne-a prins termenul de 30 iunie cu temele nefăcute. Auditul de la finele lui iunie, făcut tot de Curtea de Conturi, a arătat că nu ne făcusem temele şi s-a ajuns la presuspendare către sfarşitul anului.

 E esenţial ca procedurile la care ne-am angajat să fie făcute în această perioadă, verificările de programe să fie făcute în această perioadă, pe toate programele.

La Comisie există disponibilitatea ca de la mijlocul lui decembrie săni se plăteasca facturile acumulate

 Ar fi extrem de important ca lucrurile să fie privite cu seriozitate şi nu aruncate de la unii la alţii. Şi unii şi alţii au responsabilităţi, ele vizează proceduri care nu înseamnă decât voinţa de a le implementa. La acest stadiu nu discutam de fraude.

 Aceste lucruri trebuiesc făcute şi sunt mai mult de ordin administrativ. Autorităţile de management, ministerele pot întrerupe unele contracte dar e esenţial ca pe toate cele trei programe presuspendate să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni, e o solicitare legitimă a Comisie

Aceasta e prima cauză, neutilizarea fondurilor europene. O alta cauză a scăderii economice e seceta, care nu a fost atât de dezastruoasă cum e prezentata dar a afectat consistent producţia agricolă. Am fi putut compensa cu banii europen.-O lovitură consistenta a fost dată prin redistruibuirea banilor destinaţi investiţiilor din buget.

În sfârşit, criza politică care a făcut să avem ieşiri de capital mai mari decât ne-am fi dorit.

 Intrările nete de capital sunt încă pozitive, dar spre exemplu în 2018 aveam 19 mld euro intrări nete, iar acum avem 3 mld.

 Îngrijorătoare e viteza de scădere a intrărilor nete de capital, riscăm ca anul viitor, în lipsa unei situaţii politice stabile, să trecem pe intrări nete negative.

E un semnal de alarmă pe care îl trag către clasa politică, pentru că ieşirile de capital au fost în primul rând stimulate de clasa politică

În ce priveşte un element de ultima oră, am înţeles că guvernul s-a hotarat să cumpere maşini, sub 18.000 euro. -Cred ca e una din măsurile neinspirate pe sfârşit de an, dar e caracteristica guvernărilor noastre.

Sunt câteva lucruri importante care ne-ar putea ggaranta creşterea economică în 2013. Primul este aplicarea tuturor corecţiilor mecanismului de pregătire a banilor europeni până la 15 decembrie în aşa fel încât Guvernul să intre în 2013 cu o capacitate sporită de absorbţie a fondurilor europeni.

Alt lucru este ca principalul obiectiv să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Dacă politicienii îşi propun acest obiectiv, vor trebuie să vină cu soluţii pentru că una este să spui creştere economică 0,5%, asta nu înseamnă creştere anumărului de locuri de muncă şi alta este să le spui românilor că vrei o creştere de 2,5-3%.

Avem resursa internă. Ceea ce spun de câţiva ani şi nu am reuţit să conving fosta guvernare şi nu am succes nici cu actuala, să deschidem locuri de muncă acolo unde avem resurse. A venit să începem explorările miniere de suprafaţă de aur şi cupru. Cred că politicienii ar trebuie să spună acum. Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta. Dacă va hotărî Guvernul să facă singur investiţiile, bine. Dacă va hotărî cv este mai bun un parteneriat cu investitori străini, foarte bine, să-l facă. Deficitul de la bugetul de pensii nu se poate acoperi decât prin creare de locuri de muncă. E un deficit strucutural generat de un număr relativ mic din câmpul munici, comparatvi cu numărul de pensionari.

Avem un angajament cu FMI pe care actualul guvern l-a găsit în vigoare, dar pe care nu l-a respectat guvernele Boc şi Ungureanu şi pe care nu-l respectă nici guvernul Ponta în ceea ce priveşte managementul privat. Guvernul Ponta face celeaşi greşeli pe care le-a făcut şi Boc. Peste tot numai politruci. De exemplu, la portul Constanţa e un domn specializat în IT.

Uitaţi-vă la Conpet, la Romgaz, tot numiri politice. Pe bună dreptate cei de la Fond spun 'Fraţilor, nici măcar cele eseniale , uşor de respectat, nu le respectaţi'. Am încercat o scuză, că e campanie, dar aceste companii au nevoie de un management profesionist până când vor fi privatizate. Sunt un susţinător fără rezerve al împingerii pe mai departe a privatizărilor, dar am avut 3 elecuri succesive. Asta e, pe timp de criză privatizările merg mai prost. Cât să mai lungim lista? Haideţi măcar să avem management profesionist. Atâta vreme cât menţinem management de stat, companiile de stat vor fi căpuşate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel