Toni Neacșu: Decizia CCR e bombă atomică. Implicații enorme

foto pixabay
foto pixabay

CCR a luat o decizie cheie cu privire la sentințe, care schimbă tot în instanțe. Avocatul Toni Neacșu a analizat decizia judecătorilor constituționali, dar subliniază că ”fără intervenția promptă și profesională a Parlamentului totul va fi aruncat în aer”.

Decizia CCR de astăzi privind executarea hotărârilor penale doar din momentul motivării este nu numai explozivă, revoluționară, ci de-a dreptul bombă atomică! Cât de mare va fi impactul acesteia asupra felului în care arată procesul penal astăzi se vede din rapiditatea intervenției ÎCCJ în această problemă.” a scris avocatul Toni Neacșu, pe Facebook. 

”Câteva observații la cald, cu precizarea că îmi e greu să-mi ascund satisfacția:

1. Decizia nu va produce efecte decât din momentul publicării în monitorul oficial și doar pentru viitor. Motivarea va fi întârziată atât timp cât este nevoie ca în procedură de urgență Parlamentul să intervină și să găsească soluții. Acum se vede cu atât mai mult aberația referendumului pe justiție care a interzis legiferarea prin ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Fără intervenția promptă și profesională a Parlamentului totul va fi aruncat în aer. CCR va întârzia intenționat atât cât este rezonabil posibil, adică în orizontul a 6-8 luni să zicem (termenul legal de motivare la ei este de 30 de zile).

2. Prin decizia de astăzi CCR a decis un lucru extrem de simplu, dar cu implicații enorme: în materie penală hotărârile nu pot fi executate în baza minutei, adică acea soluție pe scurt pe care o scriau judecătorii în urma deliberării, ci doar a hotărârii judecătorești propriu-zise, care conține pe lângă soluția propriu-zisă și motivarea integrală.

3. Panica judecătorilor este firească pentru că declararea ca neconstituțională a textelor din codul de procedură penală care se refereau la minută se aplică și în materia măsurilor preventive. După publicarea deciziei în Monitorul Oficial nu mai poți aresta o persoană în baza minutei, urmând să motivezi când poți, ci în baza hotărârii (încheierii) integrale. Cum termenele din materia arestării preventive sunt foarte strânse va fi o provocare uriașă pentru Parlament să găsească modalitatea practică în care acest lucru se va putea face pe viitor.

4. Excepția a fost ridicată într-o speță la CA Târgu Mureș, de către d-ul avocat George Zlati, pe care îl felicit public și pe care l-am felicitat și personal acum o jumătate de oră. Instanța a motivat în favoarea admiterii acestei excepții de neconstituționalitate, lucru care a contat enorm la CCR, mai ales că judecătorul (un profesionist de excepție, președintele secției penale) a facut-o generos și convingător (15 pagini).

5. Urmare a acestei decizii practic minuata, ca act în care se consemnează pe scurt rezultatul deliberării și care poate fi pus în executare, dispare. Reamintesc că prin propunerile mele publice privind modificarea legislației în sensul executării hotărârilor doar o dată cu motivarea am propus exact abrogarea dispozițiilor referitoare la minută. Propunerile pe care le-am făcut le regăsiți cuprinse în proiectul Legii suveranității naționale, promovată de colegul Dan Chitic.

6. Personal mă simt validat pentru că încă din momentul declarării protestelor avocaților pentru motivarea în termen a deciziei ÎCCJ privitoare la colegul nostru Robert Roșu am susținut că protestele trebuie să vizeze și modificarea urgentă a legislației în sensul pronunțării hotărârilor judecătorești doar în forma completă, motivată, iar nu sub forma unei simple soluții pe scurt, motivarea urmând să aibă loc ulterior.

7. Propunerile tehnice pe care le-am făcut cu privire la modificarea legislației în acest sens pot fi un punct de pornire pentru discuția tehnică și matură pe care o propune, rațional și responsabil, d-na președinte a ÎCCJ. Practic dumneai spune, "măi politicieni, parlamentari și ce o mai fiți, gata cu gluma, așezati-vă și lucrați rapid pentru că altfel întreg sistemul judiciar și penitenciar sare în aer!"” a conchis avocatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel