Titluri uluitoare în presă: "Lungu a belit-o până la capăt" și "Cucuvea bețivă"

În presa locală, în ediția din 6 octombrie, a ziarului "Atac de Buzău", apărea un titlu care conținea un cuvânt obscen: "Lungu de la Nehoiu a belit p**a". Luni, 15 decembrie, la două luni de la acel moment, redactorii au uimit din nou.

De această dată, pentru a titra un articol despre primarul Florentin Lungu din Nehoiu care a fost arestat, cei care lucrează la ziarul "Atac de Buzău" au scris: "Lungu de la Nehoiu a belit-o până la capăt și la propriu și la figurat!".

"Nouă infracțiuni numai în acest dosar! După cum am mai scris, acestea sunt doar câteva dintre problemele penale ale căprarului Lungu. Dosarul penal Nr. 873/277/2014 aflat pe rolul Judecătoriei Pătârlagele își urmează și el cursul. 

În iunie 2012 Lungu Florentin a devenit primarul orașului Nehoiu. Toată lumea se întreabă cum a fost posibil ca un crescător de capre incult și îngâmfat să ajungă primar. Locuitorii din Nehoiu spun că le este rușine că au avut un asemenea primar și acum niciunul nu mai recunoaște că ar fi votat cu Lungu. Lungu Florentin este exemplul tipic de parvenit din politica românească. Analfabeți ca la Nehoiu există în toată țara, în fiecare oraș și municipiu. Gherțoi parveniți care vin la întâlniri oficiale cu bolizi Q7 ca Lungu, iar când se dau jos din mașină rămâi cel puțin surprins să observi că sunt îmbrăcați în trening și încălțați cu pantofi, au buricul pe afară, iar din buzunare le curg căcăreze de capră", scrie "Atac de Buzău", în ediția de luni, 15 decembrie.

Un alt articol halucinant: "Directoarea Cojoc – cucuveaua cea bețivă"

Lucrurile nu se opresc aici. Într-un alt articol publicat în "Atac de Buzău", o directoare a unui liceu din Nehoiu este caracterizată în fel și chip: "cucuvea bețivă", "urâtă și bătrână", "hoașca bătrână", "hoașca bețivă". 

Cucuveaua de Nehoiu a ajuns rău la bătrânețe, așa cum era de așteptat după o viață destrăbălată plină de excese și de vicii. Hoașca este bețivă notorie, grena la față din cauza alcoolismului avansat, mănâncă cu șapte guri când prinde pomană și chiar i se oferă ocazii de a mânca și bea moca pentru că s-a înconjurat de fraieri care îi toarnă pe gâtlej, unii de milă, alții de silă, în general pupincuriști. Fiind urâtă de la natură, a dezvoltat un cult pentru bărbați, trăgând de ei cu disperare. A ajuns la 60 de ani destructurată fizic și psihic, fără copii, vorba românului "fără niciun rost pe lume", bâțâie din cap ca o ciocănitoare, merge într-o rână după ce i-au rupt bulangii ăia bazinul, iar în jurul ei mai sunt doar impostorii și ecscrocii sentimentali. Singurul, Viorel s-ar putea să mai păstreze ceva sentimente sincere pentru hoașcă

Finalul ei este unul previzibil, cucuveaua va ajunge să mănânce din containere precum Seica și să doarmă sub cartoane, cuprinsă fiind de boala uitării, iar câte un fost elev îi va turna o halbă de bere în cap în serile de vară de dragul vremurilor apuse.

La mulți ani cu Alzheimer piază rea!, scriu cei de la "Atac de Buzău" într-un articol publicat recent.

Ce spunea jurnalistul Mircea Toma despre articolul "Lungu de la Nehoiu a belit p**a"

DC News: Cum comentați titlul "Lungu a belit p**a" apărut în "Atac de Buzău"?

Mircea Toma: Ca primă constatare, Codul Deontologic al Jurnalistului pe care l-a adoptat Convenția Organizațiilor de Media în urmă cu aproape zece ani nu a prevăzut astfel de situații de comportament ale jurnaliștilor. Poate și pentru că există în legislație articole care acoperă acest tip de conduită. Mă refer la Legea nr. 61/1991, reactualizată în 31 mai 2013, în care este vorba, în articolul 3, despre săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, injurii și așa mai departe. Ne aflăm în fața unei situații care pare să intre sub incidența unui articol din legea 61/1991. În afară de faptul că este vorba despre o expresie obscenă, polisemantismul limbii române ne permite o lectură și într-un alt registru. Expresia se referă la situația în care ai încurcat-o. Am citit tot articolul pentru a vedea dacă față de domnul Lungu este o vorba despre injurie pentru că titlul nu este injurios la adresa persoanei despre care vorbim.
Cu toate acestea, când citim articolul, observăm elementele care pot fi interpretate ca fiind injurioase chiar la adresa domnului Lungu. De exemplu: "să fie adus cu mandat ca ultimul căcăcios". Este o apreciere pentru domnul Lungu. În rest, este un limbaj care nu e acceptat din punct de vedere moral în practica jurnalistică cu o atât de explicită fervoare.

DC News: De ce se ajunge la astfel de situații în presă?

Mircea Toma: Ca ziarist, eu am fost activ la o publicație în care dansul pe sârmă, din acest punct de vedere, s-a practicat. A fost folosit un limbaj până la o limită, dar era îmbrăcat în umor, iar ghilimele erau puse la timp. Aici este deja vorba despre un comportament care nu este compatibil cu profesia de jurnalist. Este o persoană care scrie liber așa cum vorbește într-un cerc intim. Nu este o formă de manifestare care să mai salveze ceva din onoarea prăfuită a breslei noastre.

DC News: Poate fi vorba despre și o formă de promovare a ziarului?

Mircea Toma: Cel care a scris nu știu dacă a avut timp să se gândească la consecințe, dar poate că s-a gândit editorul că va produce zarvă în jur. Deplorabil. Este cuvântul pe care l-aș atribui acestui comportament. Mai mult de atât, dacă cineva se simte lezat, are la îndemână cadrul legal pentru a se adresa autorităților competenente. Din punctul meu de vedere, articolul iese cu totul din grila codului deontologic la care am lucrat.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy