Târgu-Mureș, blocare buget. Dorin Florea: Sunt obligat să rog instituţiile statului

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, susţine că este obligat să sesizeze organele de anchetă în cazul blocării bugetului oraşului de către consilierii locali ai UDMR şi ai Partidului Oamenilor Liberi (POL) şi că va prezenta probe concrete potrivit cărora acest lucru ar fi făcut în mod deliberat, exclusiv din 'raţiuni pur electorale'.

'Acest lucru se face la îndemnul şefilor lor de partid, avem date concrete, afectând grav siguranţa cetăţeanului, siguranţa copiilor şi ceea ce înseamnă bunul mers al unei localităţi. Sunt obligat prin lege să întreprind măsuri faţă de modul în care aceşti consilieri au de gând să batjocorească oraşul numai din raţiuni pur electorale, tembele şi deplasate. Sunt obligat să rog instituţiile statului să-şi facă datoria. Şi voi prezenta probe concrete, cu subiect şi predicat, că li s-a cerut să procedeze în acest mod. Aceste lucruri trebuie să înceteze definitiv, să fie o practică ce va trebui analizată în România, fiindcă nu e normal ce se întâmplă, nu poţi să laşi o localitate la comportamentul deşănţat al unor lideri de partid care cred că aşa se face politică sau administraţie. Administraţia nu e politică, administraţia este o relaţie contractuală pe care o ai cu cetăţeanul, în care şi răspunzi. Or, ei consideră că siguranţa în şcoli, siguranţa circulaţiei sunt lucruri mărunte: 'Hai să nu le facem, ca să arătăm cetăţenilor că primăria nu face nimic'.

Este un comportament halucinant. Sunt obligat la acest lucru. O să vedeţi atitudine în comisii: 'blocaţi oraşul!', 'daţi-i în cap primarului!', 'luaţi-i banii, nu-i lăsaţi nimic!'. Astea sunt îndemnuri şi incitări la nerespectarea legii şi a ordinii într-o administraţie publică. Sunt lucruri grave', a declarat Dorin Florea marţi, într-o conferinţă de presă. Primarul susţine că situaţia din municipiul Târgu Mureş este gravă, ca urmare a refuzului consilierilor locali UDMR şi POL de a vota rectificarea bugetară. Edilul susţine că există domenii de activitate ale municipalităţii foarte afectate, cum ar fi reparaţiile la străzi, transportul în comun, salubritatea, deszăpezirea, precum şi reparaţii în şcoli şi grădiniţe.

'Există o legislaţie care prevede funcţionarea Consiliului Local şi o legislaţie care prevede alocările bugetare pe care consilierii, cu bună-ştiinţă, au încălcat-o. Ceea ce fac consilierii locali de la începutul anului prin votarea rectificării de buget discreţionar este de neînţeles, ilegal. Departamentele Primăriei solicită justificat sumele necesare funcţionării administraţiei locale, cu documente avizate de către Direcţia Economică, iar consilierii pur şi simplu nu iau în calcul nimic, în mod abuziv', a declarat Florea.

Acesta a arătat că în Comisia de buget a Consiliului Local Târgu Mureş, consilieri ai UDMR şi POL au redus drastic bugetele pentru funcţionarea oraşului. Astfel, pentru salubritate şi deszăpezire a fost propus un buget de 7.000.000 de lei şi a fost aprobată suma de 3.755.000 de lei, pentru transport local a fost propusă suma de 6.000.000 de lei şi s-au aprobat 3.370.000 de lei, pentru reparaţii la şcoli şi grădiniţe bugetul propus a fost de 3.600.000 de lei şi a fost aprobată suma de 2.800.000 de lei iar pentru reparaţii străzi a fost propus un buget de 9.500.000 de lei şi aprobarea a fost pentru 2.500.000 de lei, fonduri pe care primarul le consideră insuficiente.

Dorin Florea a apreciat că nu este firesc ca majoritatea din Consiliul Local să amâne din luna iunie rectificarea bugetară, fapt ce a împiedicat plata ratelor la credite, care acumulează penalităţi şi achitarea unor obligaţii contractuale, a dus la tăierea fondurilor pentru şcoli, grădiniţe şi organizaţiile neguvernamentale care derulează programe în domeniul social etc., conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel