Ţara în care deţinuţii îşi pot reduce sentinţa dacă citesc cărţi

Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels
Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels

Deţinuţii dintr-o ţară sud-americană îşi pot reduce sentinţa dacă citesc cât mai multe cărţi. 

Deținuții din închisorile supraaglomerate din Bolivia au posibilitatea de a-și reduce perioada de detenție citind cărți, în cadrul unui nou program inspirat dintr-un proiect asemănător din Brazilia.

Programul „Cărți în spatele gratiilor" oferă deținuților o șansă de a ieși din închisoare cu câteva zile sau săptămâni înainte de data eliberării. În Bolivia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea, dar detenția preventivă poate dura mulți ani din cauza unui sistem judiciar lent.

Programul a fost lansat în 47 de închisori care nu dispun de resurse pentru a plăti programe de educație, reintegrare sau asistență socială pentru deținuți, precizează Biroul Avocatului Poporului din Bolivia.

Până în prezent, 865 de deținuți au intrat în program, îmbunătățindu-și abilitățile de citire și scriere. Una dintre ele este Jaqueline, care a citit deja opt cărți într-un an și a trecut patru teste de lectură, scrie Mediafax.

„Este foarte greu pentru oameni ca noi, care nu au niciun venit și care nu au familie afară. Sunt oameni aici, de exemplu, care abia învață să citească și să scrie", a spus deținută, potrivit Reuters.

Încurajarea deţinuţilor, scopul principal

Nadia Cruz, de la biroul Avocatului Poporului, a declarat că intenția este de a încuraja deținuții care așteaptă să fie judecați.

„Acest lucru este important, deoarece ceea ce se reduce (din sentințe) este relativ puțin, este vorba de ore sau zile în unele cazuri, în funcție de ceea ce decide comisia", a declarat ea pentru Reuters.

Cu un salariu zilnic de 1,18 dolari, bolivienii încarcerați sunt nevoiți să muncească pentru a putea mânca și pentru a plăti costurile ridicate ale tribunalului pentru a fi eliberați.

Închisorile din țară sunt supraaglomerate și insalubre, iar deținuți organizează frecvent proteste din cauza lipsei de asistență medicală, potrivit Human Rights Watch.

Pe fondul acestor dificultăți, a învăța să citești poate fi ca și cum ai evada din închisoare, a declarat Mildred, deținută la închisoarea pentru femei Obrajes din orașul La Paz.

„Când citesc, sunt în contact cu întregul univers. Zidurile și gratiile dispar", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel