Taiwanul vrea întâlnire cu China, pe modelul summitului coreean

Kim Jong Un
Kim Jong Un

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen s-a declarat vineri deschisă unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping, "pentru pace şi stabilitate", pe făgaşul trasat de summitul intercoreean, informează dpa şi AFP. 

Guvernul taiwanez "este gata să facă totul pentru a ajuta (eforturile) pentru pace şi stabilitate", a declarat Tsai Ing-wen, când a fost întrebată dacă intenţionează să aibă o întrevedere cu omologul chinez ca urmare a turnurii pozitive pe care a marcat-o summitul intercoreean. 

O întrevedere cu Xi Jinping ar putea avea loc "fără condiţii politice prealabile şi pe bază egalitară", a adăugat ea. În aceste condiţii, "cred că niciun lider taiwanez nu ar refuza", a mai estimat preşedinta Taiwanului. 

Ultima dată când un lider taiwanez a avut o întâlnire cu un lider chinez a fost în noiembrie 2015, când preşedintele de atunci Ma Ying-jeou a avut o întrevedere cu Xi în Singapore. 

China și Taiwan, în conflict 

China continentală şi Taiwanul sunt conduse de două regimuri rivale de la încheierea războiului civil chinez, în 1949. Insula are autonomie, însă nu şi-a declarat niciodată independenţa. Beijingul o consideră în continuare parte integrantă a Chinei şi nu exclude să o recucerească prin forţă în cazul în care aceasta îşi va declara independenţa. Preşedintele Xi Jinping a reiterat în martie că ţara sa nu va accepta "niciodată" să se retragă nici de pe un centimetru din teritoriul său. 

China şi-a sporit patrulările aeriene şi navale după instalarea la putere în Taiwan a preşedintei Tsai Ing-wen, al cărei partid este cunoscut pentru poziţiile sale tradiţional în favoarea independenţei. 

China este de asemenea iritată de o recentă lege americană ce încurajează vizitele reciproce între responsabili ai SUA şi Taiwanului. Or, China nu autorizează niciun contact între autorităţile taiwaneze şi alte ţări, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel