Subiect tabu. Diferența de vârstă din cadrul unei relații - de blamat sau de invidiat?

Sursă foto: Pexels (Katie Salerno)
Sursă foto: Pexels (Katie Salerno)

Diferența de vârstă din cuplu a fost de-a lungul vremii atât un motiv de blamat, cât și unul de invidie. De la diferențele de gusturi în muzică, până la un ritm de viață mai lent, motivele invocate de societate împotriva unei diferențe în cuplu sunt numeroase. 

O diagramă care a devenit virală încă din 2019 continuă să apară pe rețelele sociale: graficul detaliază istoria partenerelor lui Leonardo DiCaprio. Un utilizator Reddit a observat o tendință a actorului: deși actorul avea 44 de ani la acel moment, se pare că se întâlnea doar cu femei de 25 de ani sau mai mici, despărțindu-se întotdeauna de partenere înainte ca acestea să împlinească 26 de ani.

Răspunsurile la diagramă au fost mixte; unii l-au lăudat pe DiCaprio pentru capacitatea sa de a atrage femei mai tinere, în timp ce alții l-au mustrat pe veteranul actor, rugându-l să găsească pe cineva mai apropiat de vârsta lui. Chiar și la trei ani, topul continuă să reapară, în timp ce comentatorii țin contul relației lui DiCaprio cu Camila Morrone, în vârstă de 24 de ani.

Reacțiile întruchipează tabuurile societății

Reacțiile la obiceiurile actorului întruchipează opiniile controversate despre relațiile cu diferențe de vârstă. Pentru unii, ele sunt o sursă de admirație, în timp ce pentru alții, există ceva inerent neliniștitor în parteneriatul dintre cineva mai în vârstă cu o persoană mult mai tânără.

De la Demi Moore și Ashton Kutcher, până la George și Amal Clooney, relațiile cu o diferență de vârstă mare au fost mereu un subiect fierbinte. Deși în 2014 diferența medie de vârstă în relațiile heterosexuale din SUA era de 2,3 ani, fiind relativ mică, multe cupluri au un decalaj mult mai mare, scrie BBC

Diferențe de vârstă de aproximativ 10 ani la cuplurile occidentale

În țările occidentale, aproximativ 8% dintre cuplurile bărbați-femei au o diferență de vârstă de 10 ani sau mai mult, crescând la 25% în uniunile bărbați-bărbați și 15% în relațiile femei-femei. Pentru unii, decalajul este și mai mare: datele sugerează că aproximativ 1% dintre cuplurile heterosexuale din SUA au o diferență de vârstă de 28 de ani sau mai mult.

Părerile noastre despre relațiile cu o diferență majoră de vârstă sunt modelate de mii de ani de psihologie evolutivă și de cultura generațiilor și de norme sociale și culturale. În ultima sută de ani, schimbările economice și creșterea egalității de gen au schimbat ceea ce este considerat o diferență de vârstă „normală”, iar mișcările recente de justiție socială au sporit controlul dinamicii puterii în relațiile cu vârste mixte. Cuplurile cu diferențe mari de vârstă se confruntă adesea cu critici aspre și, în timp ce unii experți cred că acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe, alții susțin că tinerii ar putea dezaproba mai mult decât oricând dragostea de vârstă mixtă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel